AVBS Soft

Se ieftinesc locuințele în 2022? Este un moment bun să cumpăr o locuință ACUM?

2179 8 min

Se ieftinesc locuințele în 2022? Mai scad dobânzile creditelor în viitorul apropiat? Este un moment bun să cumpăr o locuință ACUM?  – acestea sunt cele mai frecvente întrebări pe care clienții noștri ni le adresează în ultima perioadă. Întrebări la care răspundem punctual în cuprinsul acestui articol.

Se ieftinesc locuințele în 2022?

Prețurile locuințelor sunt influențate de numeroși factori, dintre care amintim doar o parte dintre ei, și anume: principiul de cerere și ofertă, inflația, dobânzile creditelor și interesul instituțiilor bancare de a acorda credite. Iată care sunt observațiile din practica activității noastre.

Se ieftinesc locuințele? Ce indică cererea și oferta?

În primul trimestru al anului 2022 brokerii AVBS au intermediat un volum de credite ipotecare cu 30% mai mare față de cel intermediat în aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, valoarea medie a creditului ipotecar în 2022 a ajuns la 76.000 euro, mai mare cu 15% decât era în 2021. În plus, de remarcat este și apetența românilor pentru imobile din ce în ce mai spațioase, chiar și de 80 – 100 mp, suprafață locuibilă.

Când oferta este mai mare decât cererea, prețul imobilelor scad. Într-adevăr dezvoltatorii imobiliari construiesc numeroase ansambluri de locuințe, în majoritatea orașelor din țara noastră, și pare că oferta este mai mare decât cererea. Cu toate acestea, din activitatea companiei noastre am constatat că cererea și oferta se află în echilibru deoarece numeroși români apelează la serviciile brokerilor de credite pentru a obține preaprobări financiare ale creditelor, valabile între 30 și 180 de zile, cu ajutorul cărora vor cumpăra chiar aceste imobile noi. Valabilitatea preaprobării financiare diferă de la o bancă la alta.

Se ieftinesc locuințele? Ce indică inflația anului 2022?

Până la sfârșitul lunii iunie se preconizează că inflația va depăși pragul critic de 14%. Acest fapt ne determină să considerăm că și prețurile imobilelor vor crește. Cu toate acestea, există posibilitatea să crească prețurile imobilelor noi, din cauza creșterii prețurilor materialelor de construcție. Însă dacă acele imobile sunt în plin proces de construire, în funcție de avansul de care dispun cumpărătorii, dezvoltatorii pot fi dispuși să ofere diverse reduceri la prețurile finale al imobilelor. Așadar, există posibilitatea de a reduce chiar și prețurile imobilelor noi.

Majorarea prețurilor imobilelor vechi, deja construite, în mod normal nu ar fi justificată. Însă în activitatea noastră de brokeraj bancar am constatat că există o categorie de cetățeni, clienți AVBS, care își vând locuințele vechi pentru a-și achiziționa locuințe noi. În astfel de situații, românii au tendința de a plusa prețurile de vânzare a imobilelor vechi pentru a se alinia pieței imobiliare.

Prețul mai este determinat și de caracteristicile imobilului și de orașul / zona în care este aflat. Însă piața imobiliară este extrem de variată, astfel, în funcție de bugetul clientului și de nevoile și exigențele acestuia, el poate opta pentru un imobil vechi sau un imobil nou, pentru un imobil într-o zonă centrală sau într-un cartier de la periferia orașului, poate opta pentru o locuință open-space sau pentru o locuință decomandată. Așadar, dacă unele imobile vor fi mai scumpe, altele își vor menține prețurile sau vor înregistra diferențe minimale.

Dobânzile creditelor și interesul instituțiilor bancare de a acorda credite

Cotația zilnică a indicelui ROBOR a ajuns astăzi la valoarea de 5.52%, ceea ce înseamnă că s-a majorat cu aproape 83% față de valoarea sa de la începutul anului. Cu toate acestea, chiar dacă creșterea ROBOR a condus la majorarea ratelor creditelor cu dobânda variabilă formată din marja fixă a băncii + ROBOR cu 30%-40%, există o soluție bancară prin intermediul căreia ratele bancare sunt micșorate, iar ROBOR-ul este eliminat complet din componenta dobânzii creditelor respective.

Creditele cu dobânzi influențate de fluctuațiile ROBOR pot fi refinanțate în credite cu dobândă fixă sau în credite cu dobândă variabilă formată din marja fixă a băncii + IRCC calculat la fiecare 3 luni. Așadar, ROBOR poate fi eliminat complet din componenta ratei unui credit.

Indicele IRCC va mai rămâne la valoarea de 1.86% până la sfârșitul lunii iunie. De la 1 iulie atât IRCC, cât și ROBOR, vor beneficia de o actualizare, fapt care va conduce la o posibilă creștere a lor. În concluzie, DOBÂNZILE VARIABILE nu vor scădea, ci vor înregistra o oarecare creștere. Însă în această perioadă tulbure pentru dobânzile variabile, DOBÂNZILE FIXE devin cea mai bună alegere. Faptul că sunt avantajoase ca pondere reprezintă un atuu, însă cel mai important avantaj este faptul că protejează clientul de riscurile și implicațiile creșterilor ROBOR și IRCC.

Băncile nu restricționează accesul populației la credite, interesul instituțiilor bancare de a credita rămâne valabil și în următoarea perioadă, tocmai de aceea lansează produse promoționale competitive și campanii de finanțare cu dobânzi chiar mai mici decât marja generală practicată în domeniul bancar. Brokerii de credite au acces la aceste produse de finanțare speciale. Intermediarii de credite cunosc toate specificațiile creditelor și normele de finanțare, de aceea pot oferi clienților exact soluțiile de finanțare potrivite, în cele mai avantajoase condiții ale momentului.

Pentru fiecare măsură „restrictivă” implementată în piață, băncile oferă cel puțin o soluție de finanțare prin intermediul căreia să mențină un flux optim de creditare pentru populație.

Mai scad dobânzile creditelor în viitorul apropiat?

Dobânzile VARIABILE par să crească în viitorul apropiat, pe când dobânzile FIXE se mențin pe o linie accesibilă, care încurajează trendul de creditare și protejează debitorul. Cu dobânzi fixe pot fi contractate atât credite de nevoi personale, cât și credite ipotecare, iar în cazul creditelor ipotecare dobânda poate fi fixă pentru întreaga perioadă de derulare a creditului, adică pe 30 de ani, sau pentru o perioadă temporară, adică pentru primii 5, 7, 8, 10 sau 15 ani ai creditului.

În cazul în care se optează pentru o perioadă temporară în care dobânda va fi fixă, după trecerea anilor de dobândă fixă, dobânda devine variabilă și este formată din marja fixă a băncii + IRCC calculat la 3 luni. În acest caz, este indicat să se verifice și marja fixă a dobânzii variabile deoarece aceasta diferă de la o bancă la alta. Astfel, cel mai bun credit ipotecar are cea mai bună dobândă fixă a momentului, care ulterior se va transforma într-o dobândă variabilă rezonabilă. Brokerul de credite știe întotdeauna care sunt cele mai avantajoase produse de creditare existente.

În anii în care clientul are creditul cu dobânda fixă pe o perioadă temporară, piața se stabilizează: inflația scade, scad și dobânzile creditelor. Dobânda fixă este ideală pentru vremuri provocatoare deoarece în perioada în care rata creditului are aceeași valoare, nefiind influențată de creșterile ROBOR / IRCC, economia și piața financiar-bancară au timp să se redreseze. Și cu siguranță se vor redresa.

Este un moment bun să cumpăr o locuință ACUM?

Piața este dinamică, este într-o continuă mișcare, așadar ideea de a aștepta ieftinirea locuințelor și a creditelor reprezintă doar o iluzie a conservării veniturilor. În prezent, rata pentru o proprietate poate să fie egală sau MAI MICĂ decât chiria pentru un imobil similar.

În plus, chiar dacă se vehiculează o posibilă ieftinire a imobilelor, pe termen lung, peste 5-10 ani prețurile locuințelor vor fi mai mari decât în prezent. Așadar, dacă astăzi cumperi un imobil de 80.000 euro, peste 5 ani același imobil ar putea să coste 100.000 euro. Acum poți cumpăra un imobil a cărui valoare va crește în timp.

Se ieftinesc locuințele sau nu, dorința de cumpărare este o intenție bună în contextul actual, indiferent dacă vorbim de un imobil care va fi utilizat ca locuință sau de investiții imobiliare cu scopul de a obține venituri din chirii. Decizia de cumpărare a unei locuințe este o acțiune inteligentă pentru cei care nu vor să-și mai cheltuie banii pe chirii exorbitante, pentru cei care doresc să aibă intimitate și nu mai doresc să locuiască împreună cu alte rude, pentru cei care doresc propria locuință spațioasă și confortabilă, pentru cei care doresc să se bucure de viață! Cel mai bun moment pentru achiziționarea unei locuințe este ACUM!

Brokerii de credite AVBS, înregistrați la ANPC și membri în Asociația Română a Brokerilor de Credite, intermediază GRATUIT pentru clienți toate tipurile de credite, atât cu dobândă variabilă, cât și cu dobândă fixă.

Mai multe detalii despre noi găsești aici: https://www.avbs.ro/despre-noi/

E-mail: [email protected]

Telefon: 021.230.43.43.

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sună Acum!