AVBS Soft

Scoring FICO, profilul de risc în Biroul de Credite

6506 6 min
()

Cu siguranță ai auzit termenul de „scoring preliminar” de o mulțime de ori. De fiecare dată când ai aplicat pentru un credit bancar, indiferent ce tip de credit ai intenționat să contractezi, ți s-a spus că este necesar realizarea unui scoring FICO. Tu știi cu adevărat ce înseamnă scoringul FICO, ce este el, ce informații cuprinde scoringul preliminar, cine pune la dispoziție scoringul, cine îl folosește, cum se calculează, ce se decide pe baza scoringului, ce factori influențează pozitiv și ce este important de reținut despre scoringul FICO?

Dacă nu știi răspunsul la toate aceste întrebări, te vom lămuri în cele ce urmează! Credite ipotecare, credite de nevoi personale, credite rapide, credite pentru IMM-uri, carduri de credit, toate aceste tipuri de credite bancare sunt aprobate sau respinse în funcție de rezultatele scoringului FICO, adică în funcție de profilul de risc în Biroul de Credite. Scoringul FICO influențează tot!

Scoring FICO, profilul de risc în Biroul de credite:

 1. Ce înseamnă termenul de scoring FICO?

FICO vine de la termenul englezesc Fair Isaac Corporation și este rezultatul din 3 cifre a unui calcul matematic, prin care se stabilește gradul de risc al unui credit bancar.

 1. Ce este un scoring FICO?

Scoringul sau așa numitul scor de credit este format din 3 cifre și reprezintă un factor important pentru raportul de credit. Scoringul FICO este cuprins între 300 și 850. Cu cât scoringul este mai slab, cu atât șansele de aprobare a unui credit este mai mic. Scoringul preliminar indică negru pe alb dacă viitorul debitor își poate achita creditul la timp și dacă poate respecta condițiile contractuale ale creditului. Cu cât scoringul este mai mare, cu atât crește și posibilitatea de a obține un credit bancar.

 1. Ce informații cuprinde scoringul preliminar?

Scoringul FICO cuprinde de fapt istoricul persoanei care a solicitat creditul bancar în cauză. Scoringul preliminar se realizează pe baza următoarelor informații:

 • Valoarea veniturilor financiare înregistrate de solicitant și codebitor/i;
 • Sursele veniturilor pe care solicitantul și codebitorul/i le au;
 • Pentru ce va fi folosit creditul solicitat;
 • Dacă solicitantul mai are alte credite trebuie să le menționeze;
 • Dacă solicitantul deține carduri de credit trebuie să le declare;
 • Dacă solicitantul a înregistrat întârzieri de plată în cazul în care a contractat și alte credite în trecut;
 • Starea civilă;
 • Numărul membrilor familiei;
 • Ce studii are solicitantul și care este ultimul nivel de învățământ absolvit;
 • De când locuiește la adresa curentă;
 • Dacă este proprietar, chiriaș sau locuiește cu părinții la adresa curentă;
 • Locul de muncă și numele societății angajatoare;
 • În ce domeniu de activitate lucrează solicitantul;
 • Care este numărul total al angajaților la societatea pentru care lucrează solicitantul;
 • Ce profesie are solicitantul și ce funcție ocupă;
 • Care este vechimea la locul de muncă actual;
 • Care este vechimea totală în câmpul muncii a solicitantului;
 • Numărul de verificări în Biroul de Credite.
 1. Cât durează obținerea unui scoring în Biroul de Credite?

Rezultatul scoringului preliminar se emite în câteva secunde sub forma unui raport de credit.

 1. Cine pune la dispoziție scoringul FICO?

Scoringul preliminar a intrat în vigoare imediat după criza financiară din 2008, adică în luna martie 2009. Acesta a fost pus la dispoziție instituțiilor bancare și non-bancare de către Biroul de Credite. FICO Score se realizează pe baza unei formule de calcul internaționale și se aplică întocmai bazei de date a Biroului de Credite.

 1. Cine folosește scoringul FICO?

Toate instituțiile bancare și non-bancare folosesc acest tip de scor pentru a evalua gradul de risc al creditului și pentru a lua decizia finală în vederea aprobării sau respingerii dosarului de creditare.

 1. Cum se calculează scoringul preliminar creditului bancar în Biroul de Credite?
 • 35% reprezintă istoricul de plată al solicitantului;
 • 30% reprezintă creditele în derulare (dacă acestea există);
 • 15% reprezintă durata istoricului de creditare;
 • 10% reprezintă creditele noi obținute (dacă au fost obținute);
 • 10% reprezintă tipurile de credite utilizate (dacă au mai fost utilizate în trecut).

În luarea deciziei finale băncile și IFN-urile țin cont de informațiile declarate și dovedite la punctul 3 al acestui articol.

 1. Ce se decide pe baza scoringului FICO?

Toate aceste informațiile mai sus menționate stabilesc profilul de risc al creditului și determină aprobarea sau respingerea creditului bancar solicitat. Profilul de risc al viitorului debitor trebuie să corespundă cu potretul debitorului acceptat și dorit de banca finanțatoare.

Scoringul influențează și condițiile creditului – suma, valoarea ratei, perioada de timp, etc..

 1. Ce factori influențează pozitiv scoringul Biroului de Credite?

Dacă viitorul debitor este căsătorit, este absolvent al unor studii universitare, are vechime de muncă mare și fără întreruperi, deține o proprietate sau o mașină, șansele de a obține împrumutul bancar cresc considerabil. Toți acești factori influențează pozitiv scoringul.

Oamenii sub 25 de ani obțin mai greu un credit bancar pentru că nu au un istoric în sistemul bancar și astfel prezintă un grad mare de risc. De asemenea persoanele peste 60 de ani care solicită un credit bancar sunt nevoite, în funcție de tipul creditului, să încheie o asigurare de viață pentru a acoperi creditul în caz de deces.

 1. Ce este important de reținut despre scoringul FICO?
 • Conform legii, dacă în calitate de solicitant cererea de creditare ți-a fost respinsă pe baza scoringului FICO, creditorul nu este obligat să îți dezvăluie motivele pentru care tu nu ești eligibil pentru finanțare.
 • Conform legii, dacă cererea de creditare ți-a fost respinsă pentru că te afli pe lista neagră a Biroului de Credite, instituțiile financiare sunt obligate să-ți comunice acest fapt.
 • Atenție, examinările numeroase în Biroul de Credite scad scoringul FICO și astfel șansele de a obține un împrumut bancar se diminuează și ele.

Așadar, dacă plănuiești să achiziționezi în viitorul apropiat o locuință, un automobil, o vacanță sau să-ți deschizi o linie de credit permanentă, sfatul nostru este să devii un debitor responsabil și punctual.

Istoricul pe care îl înregistrezi în sistemul bancar vorbește despre tine, fă-l să vorbească de bine!

 

– II –

Pentru a emite o cerere de împrumut sau pentru a afla mai multe informații despre creditele bancare, vă rugăm, să accesați categoria CONTACTsă ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021. 230. 43. 43.

Sursă info – finzoom.ro

Cât de utilă ți-a fost această pagină?

Click pe o stea să votezi!

Rating mediu / 5. Număr de voturi:

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat această pagină utilă

Ajută-ți un prieten drag trimițându-i linkul

Ne pare rău că nu ți-a fost de folos!

Ajută-ne să ne îmbunătățim

Ce putem face să fim mai buni?

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

6 comentarii la „Scoring FICO, profilul de risc în Biroul de Credite”

 1. Buna ziua, m-ar interesa daca sunt in Biroul de credite, daca pot lua un imprumut, am un salariu net de 1600 lei.

  Răspunde
 2. Buna ziua,

  Din cauza unui istoric negativ, scorul meu FICO a scazut la 550. Ma intereseaza sa ca sotia mea sa faca un credit ipotecar care are scorul de 635, dar va fi nevoie sa fiu si eu eligibil din cate am inteles.

  Multumesc,
  Andrei

  Răspunde

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Am apărut și în: