AVBS Soft

Când e cel mai bun moment să iei un credit ipotecar de achiziție imobil?

3718 8 min
()

Mult contractatul credit ipotecar de achiziție imobil este cel mai vânat credit dintre toate tipurile de împrumuturi existente. Contrat multor păreri, a avea propria locuință nu este un lux, ci o necesitate absolut firească pe care orice român ar trebui să și-o satisfacă.

Mai devreme sau mai târziu tinerii însurăței nu vor mai dori să locuiască cu părinții, iar adulții care își extind familia, persoanele care vor mai mult spațiu sau cei care vor o locuință  personalizată nu vor mai dori să locuiască cu chirie. În plus, pe măsură ce cresc veniturile, dorința de a avea propria casă este din ce în ce mai acerbă. Stă în natura firii noastre să ne dorim mai mult și mai bine.

Însă când dorința de a avea propria acasă se transformă în intenție clară de a contracta un credit ipotecar de achiziție imobil, cu toții ne punem aceeași primă întrebare:

Când e cel mai bun moment să iei un credit ipotecar de achiziție imobil?

Majoritatea oamenilor verifică, de regulă, valoarea IRCC deoarece foarte mulți ani creditele ipotecare au fost contractate pe dobânzi variabile. Însă dobânda variabilă nu este singurul tip de dobândă, mai există și dobânda fixă și dobânda mixtă. Dobânda mixtă presupune ca dobânda să fie fixă în primii 3-5-8-10 ani ai creditului, ulterior aceasta devenind variabilă și fiind formată din marja de dobândă pe care o percepe banca + IRCC.

Cu toate acestea, în prezent IRCC nu mai este un indicator atât de important în decizia de a contracta un credit ipotecar de achiziție imobil, deoarece băncile din România au scos pe piață oferte de finanțare pe dobânzi fixe chiar mai ieftine și mai avantajoase decât valoare IRCC de la momentul scrierii acestui articol (iulie 2023).

Așadar, în contextul în care IRCC încetează să mai fie un factor decisiv de decizie, considerăm că momentul potrivit pentru a contracta un credit ipotecar de achiziție imobil variază în funcție de multipli alți factori.

Iată 5 factori pe care să îi iei în considerare atunci când decizi să contractezi un credit ipotecar de achiziție imobil:

  1. Stabilitate financiară și profesională

Stabilitatea financiară și profesională reprezintă cel mai important factor deoarece creditul ipotecar de achiziție imobil reprezintă un angajament pe termen lung. O situație financiară stabilă, un job bun și o profesie de viitor reprezintă garanția ta că vei putea să achiți împrumutul conform condițiilor din contractul de credite.

Așadar, dacă ai surse de venit constante și sigure, poți lua fără nicio grijă decizia de a contracta un credit ipotecar de achiziție imobil. Însă ține cont, este indicat ca rata ta lunară să nu atingă pragul maxim de îndatorare permis de lege. O rată mai mică decât pragul maxim de îndatorare este mai ușor de achitat, făcând posibilă rambursarea anticipată a creditului.

Cu toate acestea, dacă rata ta a ating pragul maxim al gradului de îndatorare, creditul ipotecar contractat este o motivație suficient de puternică încât să îți crești veniturile lunare și să evoluezi și mai mult din punct de vedere profesional.

  1. Avansul creditului ipotecar

Ca să poți contracta un credit ipotecar, trebuie să dispui de un avans. Avansul pentru un credit ipotecar este obligatoriu și diferă în funcție de moneda creditului, dar și de alți factori pe care îi vom trata într-un alt articol.

Pentru creditul ipotecar în lei avansul este de:

  • minimum 15% din prețul de achiziție al imobilului, dacă ești la primul imobil pe care îl vei avea în proprietate;
  • minimum 25% din prețul de achiziție al imobilului, dacă NU ești la primul imobil pe care îl vei avea în proprietate.

Pentru creditul ipotecar în euro avansul este de:

  • minimum 25% din prețul de achiziție al imobilului, dacă ești la primul imobil pe care îl vei avea în proprietate;
  • minimum 15% din prețul de achiziție al imobilului, dacă ești la primul imobil pe care îl vei avea în proprietate, însă acest beneficiu se aplică doar pentru o anumită categorie de clienți și doar în anumite condiții speciale;
  • minimum 35% din prețul de achiziție al imobilului, dacă NU ești la primul imobil pe care îl vei avea în proprietate.

Marjele menționate mai sus sunt standard, însă cu cât deții un avans mai mare, cu atât este mai bine pentru tine căci astfel vei fi într-o poziție mai favorabilă pentru a solicita un credit ipotecar și, ulterior, vei achita la bancă o sumă mai mică.

  1. Rata dobânzii creditului ipotecar

A aștepta cea mai mică dobândă este ca atunci când te gândești dacă să faci sau nu un copil. Într-un fel ți-ai dori, dar parcă nu ești pregătit să fii părinte. Ei bine, niciodată nu te simți suficient de pregătit pentru a fi părinte.

Dobânda este importantă, într-adevăr, însă așteptând cea mai mică dobândă a creditului ipotecar de achiziție imobil s-ar putea să ratezi chiar o dobândă foarte bună. În așteptarea celei mai mici dobânzi s-ar putea ca nicio ofertă să nu îți pară suficient de avantajoasă și, astfel, chiar să pierzi definitiv cea mai bună dobândă posibilă pentru tine.

Așadar, analiza dobânzilor și evoluția pieței bancare este ideal să se facă cu ajutorul unui broker de credite, căci el știe concret cum au evoluat dobânzile în ultimii 2-3 ani și care este trendul actual.

Cu toate acestea, dacă iei acum un credit ipotecare pe o anumită dobândă, asta nu înseamnă că ești blocat pe viață pe acea dobândă, poți oricând să refinanțezi într-un credit mai ieftin și mult mai avantajos decât cel contractat de tine inițial.

Acestea fiind spuse, indiferent ce dobândă alegi, important este să o alegi pe cea care se potrivește cel mai bine contextului tău financiar și obiectivelor tale pe termen lung.

De exemplu, cu un credit ipotecar de achiziție imobil cu o dobândă variabilă legată de IRCC, orice debitor va avea în decursul celor 30 de ani de credit ipotecar atât rate foarte mici, cât și rate ceva mai crescute.

Așadar decizia de a contracta un credit ipotecar de achiziție imobil nu trebuie luată ținând cont doar de prezent, ci trebuie privit și în perspectivă.

Din experiența noastră, creditele ipotecare sunt achitate integral de regulă în primii 10-15 ani.

  1. Stabilitatea pieței imobiliare

Este util să fii atent la evoluția pieței imobiliare locale, însă cel mai bine este să afli concret de la un specialist dacă există o cerere ridicată pentru proprietăți. Cererea de cumpărare imobile în creștere este un semn că piața imobiliară este înfloritoare și că ar putea fi un moment favorabil pentru a achiziționa o locuință printr-un credit ipotecar ieftin.

Când cererea din piața imobiliară este mare, creditele ipotecare sunt de regulă ieftine. Piața imobiliară este în general invers proporțională cu cea bancară.

Cumperi acum un imobil cu un credit ieftin, iar peste 10-15 ani cel mai probabil imobilul tău își va dubla valoarea. Astfel, locuința ta de acum va deveni o moștenire excepțională pentru urmașii tăi.

  1. Planurile și obiectivele pe termen mediu și lung

Până la urmă totul se rezumă la ceea ce vrei acum și pe viitor. Așa că analizează-ți planurile și obiectivele pe termen mediu și lung și vezi dacă achiziționarea unei locuințe este în concordanță cu acestea.

Dacă intenționezi să locuiești la tine ACASĂ pe termen lung, vrei să renunți la chirie sau la locuitul cu părinții, vrei să ai casa ta, vrei să te stabilești undeva, vrei să aparții unui loc, vrei să ai un cămin, vrei să îți întemeiezi o familie sau să îți extinzi familia și ai o perspectivă destul de clară asupra viitorului, atunci achiziționarea unei proprietăți prin credit ipotecar este cea mai bună decizie pentru tine.

Nevoia de spațiu personalizat și confort nu reprezintă un lux, ci o necesitate. Acasă nu te simți doar în siguranță, te simți bine, împăcat, liniștit și bucuros. Atât tu, cât și familia ta.

În fond, unde-i mai bine ca acasă?!

Vrei un credit ipotecar de achiziție imobil potrivit pentru tine?

Haide să-ți facem prompt o analiză și îți vom spune pe loc care este cel mai ieftin credit ipotecar pentru tine, apoi îți întocmim dosarul de credit corect și complet, îl depunem la banca ideală pentru tine și accelerăm procesul de creditare, astfel încât tu să obții rapid creditul ipotecar care să îți vină mânușă.

Cât de utilă ți-a fost această pagină?

Click pe o stea să votezi!

Rating mediu / 5. Număr de voturi:

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat această pagină utilă

Ajută-ți un prieten drag trimițându-i linkul

Ne pare rău că nu ți-a fost de folos!

Ajută-ne să ne îmbunătățim

Ce putem face să fim mai buni?

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Am apărut și în: