AVBS Soft

Programul Noua Casă 2023 mai ESTE sau NU cel mai ieftin credit de achiziție de locuință?

8911 10 min

Aștepți cu sufletul la gură începerea Programului Guvernamental Noua Casă 2023 pentru achiziționarea primei tale locuințe? Ei bine, FNGCIMM și băncile din România au început să finanțeze românii cu credite Noua Casă. Începând din luna martie 2023, puteți aplica pentru credite NOUA CASĂ, acestea pot fi accesate de persoanele care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Mai multe detalii despre Noua Casă găsiți aici

Întrebarea care ne macină este: Programul Noua Casă 2023 mai ESTE sau NU cel mai ieftin credit pentru achiziționarea unui imobil?

În cele ce urmează vom analiza dacă Noua Casă încă mai e cea mai ieftină variantă de finanțare!

Odată cu creșterea IRCC, chiar dacă marja băncii este de doar 2%, dobânda unui credit Noua Casă se apropie de 8% dacă luăm în considerare și comisionul anual pe care FNGCIMM îl încasează de la fiecare debitor care are în derulare Noua Casă.

Așa cum știm, în prezent IRCC este de 5.71% și își va menține această valoare până la sfârșitul lunii martie, iar din aprilie va avea loc o nouă majorare a indicelui bancar. Pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie 2023, IRCC va fi de 5.98%. Chiar dacă mulți dintre noi avem speranța ca de la 1 iulie IRCC să scadă, nu ne putem aștepta încă la diminuări simțitoare.

Evolutie IRCC
Evolutie IRCC

Stimați bugetari, corporatiști, militari, persoane fizice autorizate cu activități independente sau liberale, chiar dacă vreți cu ardoare creditul Noua Casă 2023, acesta NU este cea mai ieftină alegere.

Știm cu toții, Noua Casă are cel mai mic avans, de doar 5% dacă prețul imobilului nu depășește 70.000 euro. Dacă imobilul are o vechime de cel mult 5 ani, iar prețul acestuia depășește 70.000 euro, se intră pe avans de 15%, exact ca la creditul ipotecar standard.

În plus, creditul Noua Casă are și o serie de dezavantaje de care ar trebui să ținem cont:

 • Noua Casă NU are dobândă fixă, ci doar de dobândă variabilă;
 • Suma creditului Noua Casă 2023 este limitată (nu poți lua un credit oricât de mare). Deci dacă tot investești într-o casă, oare n-ar fi bine să fie casa visurilor?
 • Achiziționarea locuinței durează mai mult timp deoarece procesul de creditare la Noua Casă este mai amplu și necesită aprobări atât din partea băncii, cât și din partea FNGCIMM. Acordarea unui credit Noua Casă poate să dureze chiar și 3-4 luni sau mai mult, în funcție de complexitatea dosarului și de volumul de dosare aflate în curs de creditare. Oare vânzătorul imobilului pe care îl vrei este dispus să te aștepte atât de mult?!
 • Ești obligat să semnezi o promisiune de vânzare-cumpărare care presupune achitarea avansului de 5% către vânzător. În cazul în care intervine ceva și nu mai poți lua creditul Noua Casă, poți pierde avansul complet sau în proporție de 50% (dacă faci o înțelegere reciproc-avantajoasă).
 • Ești obligat să realizezi la bancă un depozit colateral de trei rate de dobândă. Așadar, vei scoate din buzunar câteva mii de lei pe care, dacă nu întârzii cu plata ratelor, ți-i vei putea recupera după ce rambursezi tot creditul. Oare ce valoare vor mai avea banii din depozitul colateral peste 20-30 de ani când vei încheia creditul Noua Casă?!
 • Nu poți înstrăina imobilul mai devreme de 5 ani fără acordul Ministerului Finanțelor Publice;
 • Nu poți închiria / da în comodat imobilul fără acordul Ministerului Finanțelor Publice;
 • Nu îți poți face sediul unui firma pe imobilul achiziționat prin creditul Noua Casă 2023 fără acordul Ministerului Finanțelor Publice. Plănuiești să fii angajat toată viața sau vrei să ai și tu un business propriu la un moment dat?
 • Nu poți refinanța creditul Noua Casă mai devreme de 5 ani fără acordul Ministerului Finanțelor Publice;
 • Băncile pot rămâne ORICÂND fără fonduri și pot înceta ORICÂND să mai acorde credite Noua Casă 2023 dacă rămân fără plafon de bani;
 • Creditele Noua Casă sunt excluse din legea dării în plată (legea dării în plată presupune stingerea datoriei debitorului dacă acesta predă băncii locuința asupra căreia era instaurată ipoteca);

Așadar, chiar dacă știi din trecut că Noua Casă este cel mai ieftin credit de achiziție imobil, iată că această informație NU se mai aplică în prezent deoarece Noua Casă 2023 are o dobândă variabilă care crește în tandem cu majorarea IRCC.

În 2023, cel mai sigur și rapid mod de a-ți achiziționa o locuința este prin credit ipotecar cu dobânda mixtă!

Dobânda mixtă presupune ca respectivul credit să beneficieze de dobânda fixă în primii 3 – 5 – 8 – 10 ani ai creditului, iar ulterior va deveni variabilă, fiind formată din marja fixă a băncii + IRCC.

„Creditele ipotecare sunt o alegere mai bună și mai sigură încă din 2022, când IRCC a început să crească considerabil și în mod constant. Din volumul total al creditelor intermediate de brokerii noștri de credite în 2022, 81% dintre ele sunt credite ipotecare și doar 6% au fost credite Noua Casă. Așadar, după calculele concrete pe care le-am făcut pentru ei, clienții noștri au înțeles că un credit ipotecar este mai potrivit”, declară Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Broker de Credite.

Vrei să intri în prima ta casă cu bucurie și încredere sau cu teamă și îngrijorare pentru viitor?

Dacă până acum am vorbit despre cifre, acum îți propun un scurt exercițiu de imaginație prin intermediul căruia să-ți setezi caracteristicile locuinței visurilor tale:

Imaginează-ți prima ta casă! Creioneaz-o în mintea ta cât mai detaliat. Specifică numărul de camere, numărul de băi, dacă vrei să fie cu balcon sau terasă, dacă vrei să ai grădină proprie sau loc de parcare. Designul interior al locuinței vrei să fie în stil minimalist sau poate într-un mod mai elegant? Vrei multă lumină naturală sau preferi să te retragi în umbra unei locuințe confortabile?

Imaginează-ți cum miroase casa ta. Simți mirosul de mobilă nouă? Prin perdelele elegante soarele îți luminează într-un mod aproape divin sufrageria. Parcă îți vezi pisica cățărându-se pe noul ansamblu pe care urmează să-l amplasezi în vecinătatea ferestrei. Atingi canapeaua din catifea verde și ți se face pielea de găină știind câte seriale senzaționale o să vezi afundându-te în ea. Acesta este căminul tău. Locul unde vei petrece multe momente de fericire alături de familia ta, actuală sau viitoare.

Poți păși cu bucurie în prima ta casă beneficiind de toate avantajele unui credit ipotecar cu dobândă fixă în primii ani ai creditului. În perioada de dobândă fixă de 3 – 5 ani piața financiar-bancară se va redresa, iar dobânzile variabile vor scădea. Iar dacă la un moment dat, peste 10 – 15 ani, dobânzile variabile vor crește din nou, creditul ipotecar îți oferă libertatea de a refinanța RAPID într-un credit ipotecar mai ieftin, complet nou, care să ți se potrivească mai bine decât cel contractat inițial.

Brokerul de credite îți poate intermedia GRATUIT cel mai ieftin credit ipotecar cu dobândă fixă! Creditul ipotecar care să se potrivească cel mai bine contextului tău financiar și planurilor tale de viitor.

Avantajele de a apela la un broker de credite sunt multiple: ai toate băncile în același loc din care poți alege cel mai ieftin credit pentru tine, nu plătești nimic pentru ajutorul de care beneficiezi, brokerul se ocupă de dosarul tău de credit de la A la Z și ține legătura cu banca creditoare în permanență, ai siguranța obținerii creditului potrivit și așa mai departe.

În ceea ce privește creditul ipotecar, adu-ți aminte de toate limitările de la Noua Casă 2023 și inversează-le.

Pe scurt, beneficiile creditului ipotecar sunt:

 • Creditul ipotecar este MAI IEFTIN decât creditul Noua Casă 2023;
 • Dobânda poate fi fixă, mixtă sau variabilă;
 • Suma creditului poate fi oricât de mare, cu respectarea gradului de îndatorare;
 • Poți contracta creditul ipotecar în câteva săptămâni, în funcție de complexitatea dosarului de credit și de situația debitorului;
 • Nu ești obligat să semnezi o promisiune de vânzare-garantare și nu este obligatoriu să achiți avansul integral încă de la început;
 • Nu ești obligat să constitui depozitul colateral;
 • Poți vinde, închiria, da în comodat oricând dorești, fără acordul Ministerului Finanțelor Publice;
 • Poți să stabilești sediul social al firmei acasă, deci lumea antreprenoriatului este în fața ta;
 • Poți refinanța oricând, așadar nu stai cu grija majorării dobânzilor pentru că știi că vei găsi soluții de refinanțare;
 • Banca NU rămâne fără fonduri din senin;
 • Poți apela la darea în plată pentru creditul ipotecar (situație de forță majoră, extrem de rară);

În concluzie, locuința visurilor trebuie achiziționată cu cel mai bun credit pentru tine, iar dacă vrei să obții creditul potrivit pentru tine pe care să îl rambursezi până la final fără impedimente, apelează la un broker de credite.

Brokerul de credite îți va spune PE LOC dacă îndeplinești condițiile pentru obținerea unui credit, care este suma la care te încadrezi, ce bancă te poate credita și ce dobândă va avea viitorul tău credit. În plus, îți poate calcula concret cu ce sumă este mai mare rata unui credit Noua Casă 2023 decât rata unui credit ipotecar.

Băncile își actualizează frecvent ofertele de finanțare, uneori trimestrial, alteori lunar, uneori cresc dobânzile, alteori instaurează alte oferte avantajoase. 

Dobânda creditului Noua Casă 2023 este de 2% + IRCC (5.71% în prezent), adică de 7.71%, la care se adaugă și comisionul anual FNGCIMM. Dobânda Noua Casă crește sau scade în funcție de valoarea IRCC, iar IRCC se actualizează în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie.

Cea mai mică dobândă fixă în primii ani ai creditului ipotecar în lei pornește ACUM de la marja de 6.90%.

Cea mai mică dobânda fixă în primii ani ai creditului ipotecar în euro pornește de la 4.95%. 

Dobânzile variabile ale creditelor ipotecare pornesc de la 2.1% + IRCC, așadar cu doar 0.1% mai mult decât dobânda variabilă a creditului Noua Casă 2023, dar FĂRĂ comision anual la FNGCIMM și FĂRĂ obligativitatea constituirii unui depozit colateral. 

În concluzie, creditul ipotecar este fi chiar mai ieftin decât creditul Noua Casă.

Fii cu un pas înaintea actualizărilor dobânzilor la creditele ipotecare!

Aplică acum pentru cel mai ieftin credit ipotecar pentru tine și accesează cu ajutorul brokerului de credite cea mai bună ofertă de finanțare existentă pe piață financiar-bancară din România!

În anumite cazuri, brokerul de credite îți poate negocia o dobândă a creditului ipotecar chiar mai mică decât cea standard oferită de bancă!

Hai să-ți facem un calcul rapid. Află PE LOC cât vei plăti pentru viitorul tău credit cu care îți vei achiziționa propria ta locuință!

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Am apărut și în:

Sună Acum!