AVBS Soft

Procedura de rambursare anticipată credit în anul 2023

20987 5 min

Rambursare anticipată credit? Orice debitor are dreptul legal de a rambursa anticipat, parțial sau total, orice tip de credit pe care l-a contractat! Așadar, în măsura în care este posibilă o achitare anticipată a creditului, debitorul poate achita în avans un credit. Achitarea se poate face fie complet, adică întregul sold este achitat integral; fie parțial, adică debitorul plătește în avans doar o parte din soldul creditului.

Atunci când optezi pentru un credit, indiferent de natura acestuia, vei fi pus în situaţia de a alege perioada de rambursare, care poate varia de la maxim 5 ani, pentru creditele de nevoi personale, până la maximum 30-35 de ani pentru creditele ipotecare. Deși mulți dintre debitori optează pentru perioada de rambursare maximă pentru a avea o rată lunară a creditului cât mai mică, această decizie nu este și cea mai economă. Cu toate acestea, perioada de timp pentru achitarea creditului poate fi redusă. Rambursarea anticipată a creditului tău ar putea fi o soluţie eficientă pentru a face economii. Iată în continuare motivele.

Rambursare anticipată credit – Cum poți plăti anticipat un credit? 

Pentru început, este bine de ştiut faptul că poţi oricând să optezi pentru o altă perioadă de rambursare decât cea iniţială, dacă acest lucru este în avantajul tău. Orice credit poate fi rambursat înainte de termenul stabilit în contract, în următoarele condiţii:

 • În cazul creditelor de nevoi personale și alte tipuri de credit cu dobândă fixă: vei plăti un comision de 0.5% din suma rambursată în avans, dacă perioada rămasă până la expirarea contractului este MAI MICĂ de un an şi de 1% din suma rambursată în avans, dacă perioada rămasă până la expirarea contractului de credit este MAI MARE de un an;
 • În cazul creditelor ipotecare / Noua Casă / Prima Casă: fără taxe sau costuri suplimentare, acestea fiind singurele tipuri de credite la care NU se aplică comision de rambursare anticipată / comision de achitare credit anticipat;

Indiferent de situaţie, rambursarea anticipată se va face prin completarea unei cereri la bancă, prin care să menţionezi că suma depusă în cont va fi utilizată pentru a rambursa anticipat creditul. Demn de menționat este faptul că astăzi anumite bănci permit plata anticipată a unui credit direct din aplicațiile mobile bancare, însă în cazul în care achiți integral un credit, vizita la bancă este necesară pentru semnarea formalităților de închidere a creditului. Așadar, dacă achiți integral creditul, mergi la bancă și asigură-te că respectivul credit a fost închis.

Când poți opta pentru rambursare anticipată credit?

Potrivit prevederilor legale, poţi face o rambursare anticipată oricând doreşti, indiferent de data la care ai semnat contractul de credit. Cu toate acestea, există o serie de clauze care limitează posibilităţile de a rambursa anticipat creditul obţinut, iar acestea diferă în funcție de bancă și/sau tip de credit.

De pildă, unele bănci prevăd o anumită sumă minimă care poate fi rambursată anticipat, de regulă de 2-3 ori mai mare decât valoarea ratei lunare.

Pe plan personal, se recomandă optarea pentru rambursarea anticipată, integrală sau parţială, atunci când constaţi o creştere a veniturilor lunare, astfel încât să diminuezi costurile datoriei sau să o achiţi integral.

De ce să rambursezi anticipat un credit?

Am ajuns, în fine, la întrebarea fundamentală care guvernează această problemă: de ce să optezi pentru o rambursare anticipată a creditului? Vorbim aici despre două posibilităţi: rambursarea anticipată integrală şi cea parţială.

Rambursare anticipată INTEGRALĂ a creditului:

În cazul primei variante, motivele sunt lesne de înţeles: achitând integral suma de bani datorată băncii, vei scăpa de plata ratelor lunare, de taxe şi comisioane, de grija de a merge la bancă şi de toate celelalte aspecte care țin de calitatea ta de împrumutat al unei bănci.

Rambursare anticipată PARȚIALĂ a creditului:

Procedura de rambursare anticipataCe faci dacă nu poți achita anticipat integral un credit? Ce faci dacă nu dispui de întreaga sumă necesară rambursării integrale, mai ales dacă este vorba de un credit cu valoare mai mare, cum sunt creditele ipotecare? Şi în acest caz, prin rambursarea anticipată parţială, poţi beneficia de o serie de avantaje. Cel mai important avantaj: atunci când plata se face în avans, banca va fi nevoită să ajusteze costul total al creditului, ceea ce duce la o reducere a dobânzii şi a comisioanelor. Altfel spus, suma rambursată anticipat va fi dedusă din împrumutul total, deci pentru aceasta nu vei mai plăti dobânda şi comisioanele aferente.

Iată un calcul concret de rambursare anticipată parțială a unui credit ipotecar:

În cazul unui credit ipotecar în valoare de 100.000 Euro, contractat pe o perioadă de 30 ani, cu o dobândă de 6%, cu o rată lunară de 600 euro, prin achitarea în avans a unei sume de Euro 10.000 dupa o perioadă de 5 ani, clientul are posibilitatea să opteze pentru una din cele două situaţii:

 1. REDUCEREA RATEI LUNARE și menţinerea perioadei  de creditare, situaţie în care se diminuează rata direct proporţional cu soldul, acesta ajungând la valoarea de 535 Euro. Prin diminuarea ratei, suma totală de rambursat va scădea cu 19.500 Euro astfel: 600 Euro (rata iniţială) – 535 Euro (rata actuală) x 300 luni rămase = 19.500 euro. Economisirea reală este de 9500 Euro, ţinând cont de faptul că 10.000 Euro au fost folosiţi pentru rambursarea anticipată.
 2. REDUCEREA PERIOADEI DE RAMBURSARE și menținerea ratei lunare. În această situație, perioada de rambursare scade de la 300 luni la 236 luni, însă rata va avea aceeași valoare de 600 euro. Reducerea perioadei de rambursare a creditului cu 64 de luni înseamnă o economie în bani de 38.400 Euro. Dată fiind plata anticipată a sumei de 10.000 Euro, economisirea reală este de 28.400 Euro.

Prin urmare, chiar dacă poate părea o soluţie inedită la prima vedere, rambursarea anticipată este o opţiune cât se poate de viabilă pentru cei care vor să facă economii pe termen lung la plata creditelor. Așadar, este posibil ca, făcând un efort financiar periodic pentru a plăti mai mult decât rata lunară, să ieşi în câştig? Răspunsul este AFIRMATIV!

Pentru mai multe detalii, poți contacta aici 👇 un broker de credite!

2 comentarii la „Procedura de rambursare anticipată credit în anul 2023”

  • 0.5 – 1% din suma cu care tu vii pentru a plati partial creditul.
   Adica, daca ti-au dat parintii 5.000 euro si vrei sa duci la banca pentru scaderea ratei sau scaderea perioadei, vei fi comisionat cu 25-50 euro.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.