AVBS Soft

Procedura de rambursare anticipată: cum, când şi de ce?

18263 4 min

Atunci când optezi pentru un credit, indiferent de natura acestuia, vei fi pus în situaţia de a alege perioada de rambursare, care poate varia de la maxim 5 ani pentru creditele de nevoi personale, la 30 de ani pentru creditele ipotecare. Deşi mulţi sunt tentaţi să opteze pentru perioada de rambursare maximă, echivalând cu o rată lunară mai mică, aceasta nu este întotdeauna o alegere inspirată. Mai mult decât atât, rambursarea anticipată ar putea fi o soluţie eficientă pentru a face economii. Iată în continuare motivele.

CUM?

Pentru început, este bine de ştiut faptul că poţi oricând să optezi pentru o altă perioadă de rambursare decât cea iniţială, dacă acest lucru este în avantajul tău. Orice credit poate fi rambursat înainte de termenul stabilit în contract, în următoarele condiţii:

 • În cazul creditelor cu dobândă fixă: vei plăti un comision de 0.5% din suma rambursată în avans, dacă perioada rămasă până la expirarea contractului este mai mică de un an şi de 1% în celelalte situaţii;
 • În cazul creditelor cu dobândă variabilă: fără taxe sau costuri suplimentare.

Indiferent de situaţie, rambursarea anticipată se va face prin completarea unei cereri la bancă, prin care să menţionezi că suma depusă în cont va fi utilizată pentru a rambursa anticipat creditul.

CÂND?

Potrivit prevederilor legale, poţi face o rambursare anticipată oricând doreşti, indiferent de data la care ai semnat contractul de credit. Cu toate acestea, există o serie de clauze care limitează posibilităţile de a rambursa anticipat creditul obţinut. De pildă, în cazul unui leasing, rambursarea anticipată integrală este acceptată doar după primul an.

Mai mult, unele bănci prevăd o anumită sumă minimă care poate fi rambursată anticipat, de regulă de 3 ori mai mare decât valoarea ratei lunare.

Pe plan personal, se recomandă optarea pentru rambursarea anticipată, integrală sau parţială, atunci când constaţi o creştere a veniturilor lunare, astfel încât să diminuezi costurile datoriei sau să o achiţi integral.

DE CE?

Am ajuns, în fine, la întrebarea fundamentală care guvernează această problemă: de ce să optezi pentru o rambursare anticipată a creditului? Vorbim aici despre două posibilităţi: rambursarea anticipată integrală şi cea parţială.

În cazul primei variante, motivele sunt lesne de înţeles: achitând integral suma de bani datorată băncii, vei scăpa de plata ratelor lunare, de taxe şi comisioane, de grija de a merge la bancă şi toate celelalte incoveniente aferente creditelor.

Procedura de rambursareDar dacă nu dispui de întreaga sumă necesară rambursării integrale, mai ales dacă este vorba de un credit cu valoare mai mare, cum sunt creditele ipotecare? Şi în acest caz, prin rambursarea anticipată parţială, poţi beneficia de o serie de avantaje. Atunci când plata se face în avans, banca va fi nevoită să ajusteze costul total al creditului, ceea ce duce la o reducere a dobânzii şi a comisioanelor. Altfel spus, suma rambursată anticipat va fi dedusă din împrumutul total, deci pentru aceasta nu vei mai plăti dobânda şi comisioanele aferente.

Iată şi un exemplu concret:

În cazul unui credit în valoare de 100.000 Euro, contractat pe o perioadă de 30 ani, cu o dobândă de 6%, prin achitarea în avans a unei sume de Euro 10.000 dupa o perioadă de 5 ani, clientul are posibilitatea să opteze pentru una din cele două situaţii:

 1. Menţinerea perioadei  de creditare, situaţie în care se diminuează rata direct proporţional cu soldul, acesta ajungând in valoare de 535 Euro. Prin diminuarea ratei, suma totală de rambursat va scădea cu 19.500 Euro astfel: 600 Euro (rata iniţială) – 535 Euro (rata actuală) x 300 luni rămase. Economisirea reală este de 9500 Euro, ţinând cont de faptul că 10.000 Euro au fost folosiţi pentru rambursarea anticipată.
 2. Scăderea perioadei de rambursare la 236 luni şi menţinerea ratei la 600 Euro, situaţie în care  se reduce perioada creditului cu 64 luni şi se economisesc 38.400 Euro. Dată fiind plata anticipată a sumei de 10.000 Euro, economisirea reală este de 28.400 Euro.

Prin urmare, chiar dacă poate părea o soluţie inedită la prima vedere, rambursarea anticipată este o opţiune cât se poate de viabilă pentru cei care vor să facă economii pe termen lung la plata creditelor. Este, deci, posibil ca, făcând un efort financiar periodic pentru a plăti mai mult decât rata lunară, să ieşi în câştig? Răspunsul este afirmativ. 

– II –

Pentru a emite o cerere de împrumut sau pentru a afla mai multe informații despre creditele bancare, vă rugăm, să accesați categoria CONTACT, să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021. 230. 43. 43.

2 comentarii la „Procedura de rambursare anticipată: cum, când şi de ce?”

  • 0.5 – 1% din suma cu care tu vii pentru a plati partial creditul.
   Adica, daca ti-au dat parintii 5.000 euro si vrei sa duci la banca pentru scaderea ratei sau scaderea perioadei, vei fi comisionat cu 25-50 euro.

   Răspunde

Lasă un comentariu