AVBS Soft

Problema creditelor ipotecare în franci elvețieni: ce poți face pentru a nu-ți pierde casa?

1628 3 min
0
(0)

 În momentul de față, zeci de mii de români care au contractat un credit în franci elvețieni așteaptă cu incertitudine și nesiguranță o soluție venită din partea băncilor pentru a le ușura situația. Explozia fără precedent a cursului pentru francul elvețian i-a făcut pe mulți să se întrebe cum își vor putea plăti în continuare ratele, iar problema este cu atât mai gravă în cazul celor care au optat pentru un credit în vederea cumpărării unei locuințe.

Pentru cei care se află în această situație, este important ca în momentul de față să-și păstreze calmul, să abordeze situația în mod pragmatic și să se concentreze pe găsirea resurselor care să le permită să-și achite în continuare ratele.

Neplata ratelor lunare NU este o soluție

Prezentam într-unul dintre articolele anterioare consecințele nerespectării termenelor de plată către bancă. La 90 de zile de întârziere, banca începe demersurile în vederea încercării de a recupera banii pe cale amiabilă, prin notificări.

Urmează inițierea procedurii de executare silită și scoaterea la licitație a locuinței, iar dacă suma obținută în urma licitației nu acoperă suma restantă, clientul este obligat să plătească în continuare până la anularea datoriei. De aici și până la executarea silită mai este doar un pas.

De exemplu, pentru o locuință al cărei preț de piață este de 50.000 de Euro și o restanță către bancă în valoare de 40.000 de Euro, în cazul în care banca vinde imobilul la prețul de 30.000 Euro, pe de-o parte vei pierde casa, iar pe de alta, vei avea de restituit băncii o sumă în valoare de 20.000 de Euro (diferența dintre prețul locuinței și suma pentru care a fost vândută la licitație).

De parcă situația nu ar fi deja destul de gravă, în urma acestui proces complicat, vei fi înscris în Biroul de Credite și nu vei mai fi eligibil pentru un alt credit o perioadă de timp îndelungată.

Închirierea temporară a locuinței – o modalitate de a ieși din impas?

Criza francului elvetianAceste pierderi pot fi împiedicate prin găsirea de soluții în vederea achitării ratelor. Iar acest lucru trebuie să se facă în cel mai scurt timp. O opțiune, una dintre puținele, de altfel, este închirierea locuinței și folosirea banilor obținuți din chirie pentru acoperirea, cel puțin parțială, a ratei.

În această perioadă, te poți retrage la părinți sau la prieteni care te-ar putea ajuta până în momentul unei eventuale îmbunătățiri a cursului pentru francul elvețian sau până la adoptarea unor măsuri care să vină în sprijinul celor afectați. În acest sens, unele bănci au oferit deja diverse facilități, iar o serie de proiecte legislative sunt în dezbatere.

O altă posibilitate o reprezintă scoaterea la vânzare a locuinței actuale și cumpărarea unei  alte locuințe la un preț mai mic. Diferența obținută va putea, de asemenea, să fie folosită pentru plata datoriilor la bancă.

Explozia cursului pentru francul elvețian a fost o lecție dură pentru toți cei care au pariat pe această monedă, fără a lua în considerare riscurile unui credit în altă monedă decât cea în care încasează salariul. Acest moment critic trebuie însă depășit cu prudență și răbdare, având la îndemână posibilitatea de a cere oricând opinia unor specialiști financiar-bancari. Nu uita că acesta este doar o situație provizorie și că, abordând problema în mod inteligent, te vei putea întoarce în cel mai scurt timp în locuința ta.

– II –

Pentru a emite o cerere de împrumut sau pentru a afla mai multe informații despre creditele bancare, vă rugăm, să accesați categoria CONTACT, să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021. 230. 43. 43.

Cât de utilă ți-a fost această pagină?

Click pe o stea să votezi!

Rating mediu 0 / 5. Număr de voturi: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat această pagină utilă

Ajută-ți un prieten drag trimițându-i linkul

Ne pare rău că nu ți-a fost de folos!

Ajută-ne să ne îmbunătățim

Ce putem face să fim mai buni?

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Am apărut și în:

Ai o întrebare?