Fiecare dintre noi visează la acel loc doar al său pe care să-l numească „acasă”, iar în urma unui eveniment important, cum ar fi căsătoria sau naşterea primului copil, acest sentiment devine tot mai acut şi se transformă într-o necesitate. Ce faci însă dacă nu ai moştenit o locuinţă sau o sumă importantă de bani? Trecerea de la statutul de chiriaş la cel de proprietar poate fi în acest caz o provocare dificilă, care nu poate fi rezolvată decât apelând la un credit „Prima Casă”, adresat tuturor celor care nu deţin deja un imobil exclusiv sau împreună cu soţul sau soţia, sau celor care deţin o proprietate cu suprafaţă mai mică de 50 mp. Iar pentru că achiziţionarea unei locuinţe este o investiţie substanţială, iată câteva sfaturi despre cum să-ţi planifici bugetul, astfel încât să nu fii copleşit de cheltuieli.
Calculează bugetul
Pentru început, stabileşte care este suma lunară pe care îţi permiţi să o aloci ratelor la bancă, în funcţie de venituri şi cheltuieli. Ţine cont de faptul că trebuie să depui un avans de minim 5% din valoarea locuinţei şi poţi obţine o sumă maximă de 66.500 Euro pentru imobilele noi si 57.000 euro pentru imobilele vechi (echivalentul în RON), cu o dobândă variabilă în funcţie de indicele Robor din ultimele trei luni.
Mai exact, pentru un credit Prima Casă în suma de 180000 Lei pe un termen de 30 ani cu o dobândă variabilă de 4.92% , rata lunară este de 957.5 lei, suma totală platibilă de 344700 lei şi DAE 5.34%.
In cazul optării pentru virare salarială la banca respectivă, exista posibilitatea reducerii dobânzii cu până la 0.5% anual.
Informează-te cu privire la taxele şi costurile aferente achiziţionării unei locuinţe
După ce ai stabilit care este suma maximă pe care îţi permiţi să o aloci ratelor lunare, informează-te cu privire la taxele aferente creditului Prima Casă.
Anual, va trebui să plăteşti asigurările de imobil, care se ridică la cca. 100 euro, în funcţie de compania de asigurare aleasă.
De asemenea, anual (la foarte puţine se achită lunar), majoritatea băncilor percep comisionul datorat Fondului Naţional de Garantare de 0.49%, aplicat la jumătate din soldul creditului. La 180000 lei, acesta înseamnă aproximativ 440 lei.
Un credit Prima Casa implică si alte costuri, cum ar fi o taxă de evaluare a imobilului, depozitul de 3 rate de dobândă şi taxele notariale.
Adesea neglijate, costurile aferente mutării, cum ar fi transportul de pildă, ţi-ar putea dezechilibra bugetul atunci când nu sunt luate în calcul. În plus, dacă locuinţa este nemobilată sau, dimpotrivă, dacă prezintă urme vizibile de uzură, vei avea nevoie de o rezervă suplimentară de bani pentru a ajunge la casa de vis mult dorită.
Fă o simulare a creditului
În fine, cu câteva luni înainte de a aplica pentru credit, păstrează suma pe care o vei plăti lunar pentru rata la credit, pentru a vedea exact dacă îţi permiţi să o suporţi sau nu. Acestă sumă de bani ar putea fi folosită ulterior pentru plata avansului solicitat de bancă. În acest fel, vei fi sigur că ai făcut cea mai bună alegere şi că poţi să plăteşti fără dificultăţi costurile aferente creditului.
Circulă de multă vreme o expresie care spune că acasă este locul unde îţi este inima. Noi am putea să o completăm, afirmând că acasă este locul în care investeşti banii în mod chibzuit, astfel încât acesta să se transforme într-un adevărat cămin pentru tine şi ai tăi.
– II –
Pentru a emite o cerere de împrumut sau pentru a afla mai multe informații despre creditele bancare, vă rugăm, să accesați categoria CONTACT, să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021. 230. 43. 43.
Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.