AVBS Soft

În 2016 proiectul de lege darea în plată va fi revizuit

2150 4 min

În 2016 proiectul de lege darea în plată va fi revizuit! Oare darea în plată chiar va conduce la partajarea echitabilă a riscurilor între debitori și creditori? Darea în plată va proteja într-adevăr debitorii creditelor ipotecare și îi va „pedepsi” pe cei care au urmărit dezvoltarea rapidă a afacerilor profitabile în domeniul imobiliar? Principiul dării în plată va înăspri condițiile de creditare pentru cei care plănuiesc ca în 2016 să achiziționeze o locuință?

Pe data de 25 noiembrie a anului 2015 a fost adoptat proiectul de lege privind darea în plată a bunurilor ipotecate pentru debitorii care se află în imposibilitatea achitării creditelor bancare, în vederea stingerii datoriilor acestora. Legea dării în plată a obținut 233 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere.

Conform proiectului de lege din 2015, dacă debitorul nu își mai poate achita creditul bancar, acesta își poate ceda bunurile ipotecate în favoare instituției bancare creditoare. Debitorul are obligația de a transmite creditorului o notificare în care își anunță decizia de-și ceda drepturile de proprietate asupra bunurilor ipotecate prin intermediul unui executor judecătoresc, a unui notar public sau a unui avocat specializat în aceste tipuri de demersuri. Costurile notificării fiind suportate în întregime de debitor. Imediat ce creditorul primește decizia cedării drepturilor de proprietate a debitorului, instituția bancară nu mai poate pretinde plata creditului ipotecar/imobiliar și nu mai are voie să urmărească co-debitorii și/sau garanții pentru stingerea creditului bancar.

Potrivit legii dării în plată din 2015, imediat după ce contractul de transfer al proprietății de la debitor la creditor a fost încheiat, iar data hotărârii judecătorești a devenit definitivă, datoria debitorului față de creditor este stinsă irevocabil. În acest caz, instituția bancară nu mai poate solicita nicio altă sumă de bani suplimentară, sub niciun alt motiv.

Deși la sfârșitul anului trecut proiectul de lege privind darea în plată aștepta promulgarea președintelui României, pe 21 decembrie 2015 Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze darea în plată a bunurilor ipotecate pentru ca aplicarea legii să împartă riscurile în mod egal între creditor și debitor. Astfel, motivele cererii de reexaminare au fost: neclaritatea proiectului de lege, punerea în aplicare a legii dificilă, folosirea unor termeni de specialitate neclari și greoi, necorelări legislative și normative.

Banca Centrală Europenă este de părere că legea dării în plată compromite siguranța juridică, iscă probleme privind disciplina de plată și afectează și stabilitatea sistemului bancar. În esență motivele BNR privesc perspectiva juridică, financiară și etică a proietului de lege – dărea în plată.

Anumite surse parlamentare sunt de părere că prin modificarea legii se urmărește ca datornicii care dețin mai multe proprietăți să nu poată beneficia de darea în plată.

Astfel, conform spuselor lui Daniel Zamfir – deputat PNL, instituțiile bancare sunt nevoite să-și asume riscurile privind împrumuturile acordate celor care intermediază vânzări imobiliare sau au încercat să dezvolte cartiere imobiliare. Legea dării în plată urmărește protejarea debitorul care și-a dorit obținerea unei locuințe, nu a celor care au țintit spre dezvoltarea unor afaceri profitabile în domeniul imobiliar.

Cu toate acestea, Mihnea Șerbănescu, director general și proprietarul companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox, este de părere că în 2016 instituțiile bancare vor domoli condițiile de creditare. Cât despre darea în plată, dumnealui crede că această lege va fi ultima soluție a debitorului. De ce? Pentru că debitorul român se atașează de locuința achiziționată. El nu face calcule de rentabilitate între păstrarea casei și predarea ei creditorului, în cazul imposibilității achitării creditului, așa cum face cumpărătorul neamț sau american. Chiar dacă valoarea ratelor bancare pe 20-30 de ani sunt mult mai mari decât valoarea imobilului, românii își iubesc locuințele, iar darea în plată va fi, potrivit CEO DTZ Echinox, o soluție marginală.

Chiar dacă darea în plată este o urgență pentru Daniel Zamfir (deputat PNL) și pentru debitorii aflați în pragul imposibilității achitării ratelor creditelor ipotecare, proiectul de lege va fi reexaminat după data de 1 februarie a anului în curs, atunci când senatorii României vor veni din vacanță. Așadar, abia de lunile viitoare proiectul de lege darea în plată va fi revizuit, acum rămâne de văzut dacă principiul datio in solutum (darea în plată) va deveni un element într-adevăr echitabil atât pentru creditori, cât și pentru debitori!

Ce părere aveți, darea în plată va fi sau nu o soluție secundară pentru români?

– II –

Pentru a emite o cerere de împrumut sau pentru a afla mai multe informații despre creditele bancare, vă rugăm, să accesați categoria CONTACTsă ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021. 230. 43. 43.

Surse info: mediafax.ro, știrileprotv.ro, capital.ro, ziare.com.

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Am apărut și în:

Sună Acum!