AVBS Soft

Cât de avantajos mai este creditul ipotecar de achiziție locuință după stagnarea IRCC?

747 5 min

Creditul ipotecar de achiziție locuință rămâne în continuare cel mai contractat tip de împrumut, preferat atât de românii care doresc să-și achiziționeze propriile locuințe, cât și de cei care vor să-și refinanțeze creditele contractate în trecut, devenite acum greu de rambursat.

Însă cât de avantajos mai este creditul ipotecar de achiziție locuință după stagnarea IRCC de la 1 octombrie 2023, urmează să dezvăluim în cuprinsul acestui articol.

Cea mai recentă actualizare a IRCC-ului de la 1 octombrie 2023 a venit cu o ușoare majorare, de doar 0.02%, însă fără impact semnificativ asupra ratelor creditelor existente legate de IRCC. Astfel, românii care se temeau de o nouă majorare pot răsufla acum liniștiți deoarece ratele lor au rămas aproape la fel, creșterea fiind de doar câțiva lei.

Dezamăgirea este mare pentru românii care așteptau scăderea IRCC cu sufletul la gură, cu intenția de a contracta cât mai curând posibil credite ipotecare ieftine, cu care să-și achiziționeze propriile locuințe. Stagnarea IRCC îi forțează pe doritorii de credite ipotecare cu dobânzi variabile să-și reconsidere deciziile, optând astfel pentru alte soluții de finanțare.

Actualizare IRCC
Actualizare IRCC

Începând cu 1 octombrie 2023 și până la finalul anului, valoarea indicelui de referință IRCC rămâne la marja de 5.96%. Astfel, putem concluziona că IRCC se învârte de 6 luni în jurul aceleiași valori, puțin sub 6%.

Stagnarea IRCC este un semnal pozitiv mai ales pentru românii cu credite existente, deoarece nu au mai înregistrat majorări importante la plata ratelor. Însă cei care vor să contracteze acum credite ipotecare ieftine trebuie să-și îndrepte interesul de la dobânda variabilă la dobânda… FIXĂ.

Având în vedere toate modificările fiscale care vor avea loc începând cu 1 ianuarie 2024, în privința majorării impozitelor și a taxelor care vor trebui achitate la vânzarea și la cumpărarea imobilelor, mulți români doresc deja să-și îndeplinească visul achiziționării propriei locuințe în 2023.

Așadar, dacă așteptai o scădere importantă a IRCC pentru a-ți achiziționa locuința visurilor prin credit ipotecar ieftin, află că poți aplica chiar de astăzi pentru creditul ipotecar de achiziție locuință potrivit ție. Și poți obține chiar creditul ipotecar cu dobânda fixă cel mai ieftin al momentului.

Dobânda FIXĂ a creditului ipotecar este CHIAR MAI MICĂ decât însăși valoarea actuală a IRCC.

  • Dobânda VARIABILĂ a celui mai ieftin credit ipotecar pornește de la 2.1% + IRCC, așadar de la minimum 8.06%.
  • Dobânda FIXĂ (pe 3 ani) a celui mai ieftin credit ipotecar pornește de la 5.75% + asigurare de viață.

Deci în loc să contractezi creditul ipotecar de achiziție locuință cu dobânda variabilă de minimum 8.06% în prezent, o decizie mult mai sigură este să obții creditul ipotecar de achiziție locuință cu dobânda FIXĂ pe 3 ani de 5.75%.

În vreme ce dobânda variabilă se actualizează trimestrial și este direct proporțională cu evoluția IRCC, rata creditului ipotecar recalculându-se din 3 în 3 luni în funcție de noua valoare IRCC; dobânda fixă pe 3 ani asigură aceeași valoare a ratei pentru viitorii 3 ani, iar din anul 4 dobânda creditului ipotecar devine variabilă fiind formată din marja băncii + IRCC.

Luând în considerare faptul că IRCC nu și-a început mersul constant de scădere, o dobândă fixă pe 3 ani este cea mai bună, principalele 2 mari motive fiind:

  1. Timp de 3 ani plătești aceeași rată accesibilă la creditul ipotecar, iar din anul 4 intri pe dobândă variabilă;
  2. În 3 ani IRCC are timp să scadă suficient de mult încât, din anul 4, atunci când intri pe dobândă variabilă, IRCC să fie deja la o valoare decentă și acceptabilă pentru bugetul familiei tale.

Reactualizarea IRCC-ului de la 1 octombrie ne arată faptul că indicele încă nu și-a început mersul firesc și constant de scădere. Faptul că stagnează la o valoare puțin sub 6% este un semnal pozitiv, însă trebuie să avem în vedere faptul că IRCC ar putea să scadă într-un ritm destul de lent, adică să aibă nevoie de mai multe trimestre ca să ajungă la o valoare atât de rezonabilă încât dobânda variabilă a unui credit ipotecar să poată fi considerată mică.

IRCC are nevoie de mai mult timp ca să scadă!

Așadar, în contextul în care IRCC are nevoie de mai mult timp pentru se diminua considerabil, românii trebuie să ia în considerare faptul că există soluții de finanare care NU depind de scăderea IRCC. Creditul ipotecar cu dobânda fixă NU depinde de scăderea IRCC și este cel mai bun, mai sigur și mai avantajos împrumut al momentului, atât pentru achiziția de imobile, cât și ca soluție de refinanțare” a declarat Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Broker de Credite.

În concluzie, creditul ipotecar cu dobânda varibilă încă are o dobândă peste medie, însă creditul ipotecar de achiziție locuință cu dobânda fixă rămâne în continuare vedeta împrumuturilor cu garanție imobiliară, fiind cel mai ieftin credit ipotecar de achiziție locuință și cel mai accesat din ultimele 6 luni.

Amânarea momentului cumpărării propriei locuințe prin credit ipotecar, doar pentru a aștepta scăderea IRCC, nu este o decizie înțeleaptă deoarece băncile nu își desfășoară activitatea și nu creditează populația doar în funcție de IRCC, ba dimpotrivă, mențin în continuare pe piață credite ipotecare, noi sau de refinanțare, cu dobânzi fixe pe 3 sau 5 ani mult mai mici decât actualul indice IRCC.

Așadar, de ce să aștepți scăderea IRCC, să riști să plătești la anul taxe mai mari pentru achiziționarea unui imobil, când poți avea chiar acum casa ta?!

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Am apărut și în:

Sună Acum!