AVBS Soft

Creditul bancar vs. împrumuturile private – o analiză comparativă

4455 5 min
()

 Există o regulă nescrisă care spune că, atunci când vine vorba de afaceri și bani, este de preferat să nu implici familia si prietenii. Cu toate acestea, mulți preferă să apeleze la cunoștințe atunci cand au nevoie de o formă de finanțare, pentru a evita formalitățile bancare și obligațiile stricte privind rambursarea împrumutului. Chiar și atunci când vine vorba de sume mai mari de bani, împrumuturile de la prieteni sau familie sunt preferate adesea, fără a ține cont de anumite aspecte demne de luat în considerare. Este aceasta însă o idee bună? Iată mai jos o trecere în revistă a principalelor avantaje și dezavantaje ale creditelor și ale împrumuturilor private, care vă vor face să vă gândiți de două ori înainte de a mai privi cu reticență băncile și de a îmbrățisa fără ezitare cea de-a doua variantă.

Băncile

Pro

 1. Perioadă de rambursare mare, de până la 25 de ani. Atunci când contractați un credit ipotecar de pildă, veți avea posibilitatea de a restitui împrumutul în termen de până la 25 de ani, în funcție de bancă și dacă situația dumneavoastră economică nu evoluează în timp.
 2. Sumele obținute pot fi suficient de mari pentru investiții majore, cum este achiziția unei locuințe sau finanțarea unei afaceri. Cu un credit bancar, puteți opta pentru suma exactă pe care doriți să o utilizați pentru îndeplinirea obiectivelor dumneavoastră, fie că vorbim de construirea sau achiziționarea unei locuințe sau de deschiderea unei afaceri.
 3. Posibilitatea de a amâna plata pentru un anumit interval de timp. Multe bănci vă oferă în momentul de față diverse facilități atunci când, din varii motive, întâmpinați dificultăți în plata ratelor lunare.
 4. Rate lunare prestabilite. În cazul în care sunteți o persoană pentru care organizarea și planificarea sunt fundamentale, posibilitatea de a calcula în avans, pe termen lung, cheltuielile lunare, ar putea reprezenta un mare avantaj.

Contra

 1. Taxe și comisioane. Oricine a folosit cel puţin o dată un instrument bancar ştie că există anumite taxe şi comisioane pe care le suportă clientul. De la banalul comision de retragere a unei sume de bani de pe card de la o altă bancă, la comisionul de analiză a dosarului sau la cel de rambursare anticipată, toate acestea sunt cheltuieli pe care va trebui să le suportaţi din propriul buzunar.
 2. Proces de aprobare complex,  în funcție de diferite criterii. Atunci când cereţi o sumă de bani cu împrumut prietenilor sau familiei, probabil aceştia se vor gândi de două ori înainte să accepte în cazul în care, în trecut, nu aţi restituit banii în condiţiile stabilite. La fel este şi în cazul băncilor, care vor ține cont, printre altele, de istoricul dumneavoastra in relația cu băncile, doar că procesul de aprobare este mult mai clar şi standardizat.
 3. Riscurile care apar  în cazul neachitării ratelor la timp. Orice întârziere în plata ratelor mai mare de 30 de zile vă înscrie pe lista rău-platnicilor, care declanşează automat o serie de proceduri, de la penalităţi până la executare silită, în funcţie de tipul de împrumut.

 Imprumuturi de la familie sau prieteni

Pro

 1. Acordarea împrumutului în termeni mai generoşi. Un împrumut de la cei apropiaţi pare mult mai relaxat în primul rând datorită lipsei contractelor şi a clauzelor care reglementează împrumuturilor bancare. De cele mai multe ori, este suficient un acord verbal sau cel mult un angajament în scris. Vom vedea însă în continuare că există obligaţii de altă natură, care cântăresc cel puțin la fel de mult ca un contract.
 2. Lipsa taxelor, a comisioanelor şi a dobânzilor. Un alt aspect care îi atrage  pe mulţi este faptul că se economisesc anumite sume de bani aferente creditelor bancare.
 3. Riscuri mai mici asociate cu nerestituirea la timp a banilor

Contra

 1. Sumele de bani împrumutate depind de resursele financiare ale persoanelor respective. În cazul în care părinţii sau prietenii dumneavoastră nu ocupă funcţii importante, şansele sunt destul de mari să nu puteţi să obţineţi sume de bani care să vă permită să vă cumpăraţi o maşină sau o casă cu banii jos.
 2. Majoritatea împrumuturilor se fac pe termen scurt. Desigur, veţi stabili de comun acord un anumit plan de restituire a datoriilor, însă cu siguranţă nu veţi beneficia de un termen de 5 ani şi de perioade de graţie, în care să fiţi scutiţi de plata datoriilor, fără a fi nevoiţi să daţi o mulţime de explicaţii cu privire la motivul pentru care nu puteţi să înapoiaţi la timp suma stabilită. Situaţia este cu atât mai delicată în cazul în care persoana respectivă are nevoie de bani în acel moment.
 3. Deteriorarea relaţiilor cu persoanele în cauză. În fine, poate cel mai important aspect de care trebuie să ţineţi cont atunci când alegeţi să vă împrumutaţi de la un cunoscut este faptul că, în cazul în care ceva nu merge conform înţelegerii, relaţia cu persoana respectivă va avea de suferit. Mai mult, veţi fi obligaţi să treceti prin momente şi discuţii neplăcute în cazul în care părinţii, rudele sau prietenii sunt cei care aşteaptă de luni întregi să primească banii pe care din diverse motive, nu îi puteţi restitui. La urma urmei, nu recuperatorii de credite sunt cei cu care veţi petrece Crăciunul sau veţi sărbători următoarea aniversare a copilului!

Aşadar, data viitoare când vă gândiţi că un împrumut de la rude sau cunoscuţi este cea mai bună metodă de a obține banii necesari, ar fi bine să vă puneţi serios întrebarea: Merită să risc relaţiile cu această persoană din motive financiare?

– II –

Pentru a emite o cerere de împrumut sau pentru a afla mai multe informații despre creditele bancare, vă rugăm, să accesați categoria CONTACT, să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021. 230. 43. 43.

Cât de utilă ți-a fost această pagină?

Click pe o stea să votezi!

Rating mediu / 5. Număr de voturi:

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat această pagină utilă

Ajută-ți un prieten drag trimițându-i linkul

Ne pare rău că nu ți-a fost de folos!

Ajută-ne să ne îmbunătățim

Ce putem face să fim mai buni?

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

2 comentarii la „Creditul bancar vs. împrumuturile private – o analiză comparativă”

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Am apărut și în: