AVBS Soft

Creditele în lei, tendința anului 2015?

1733 4 min

Începutul de an vine cu schimbări importante atât pentru cei care au contractat deja un credit, cât și pentru cei care intenționează să aplice pentru un împrumut bancar. Dacă în prima săptămână, Banca Națională a României anunța reducerea unei dobânzi-cheie, care a dus la scăderea dobânzilor și implicit a ratelor la creditele în moneda națională, săptămâna trecută am asistat la un nou eveniment cu impact major asupra deciziilor de creditare: creșterea fără precedent a cursului BNR pentru francul elvețian, cu un procent de 15.7%.

BNR ia măsuri pentru ieftinirea creditelor în Lei

Prin reducerea dobânzii de politică monetară cu 0.25%, aceasta a ajuns la un nou minim istoric. În urma acestei măsuri, rata dobânzii aferente facilităților de creditare (rata Lombard) a scăzut de la 5.25% la 4.75%, începând cu data de 8 ianuarie 2015.

Reducerea acestui indicator are un impact direct asupra nivelului dobânzilor la creditele în lei, dar și asupra dobânzilor la depozite în moneda națională. Firește, cei care au optat deja pentru un credit vor profita de aceste schimbări doar în cazul în care creditul are o dobândă variabilă, dependentă de indicele ROBOR.

Cursul pentru francul elvețian a explodat. Cine are de pierdut și care sunt consecințele?

Cursul anunțat joi de BNR pentru francul elvețian a fost de  4,3287 lei/franc, cu o creștere record de 15.7%. În acest context, cei care au credite în franci elvețieni vor plăti lunar în medie cu 300 RON mai mult decât înainte. Situația este cu atât mai gravă dacă ținem cont de faptul că, în anul 2007, când mulți români au apelat la credite, francul elvețian se situa în jurul pragului de 2 RON.

Ca o consecință, aproximativ 200.000 de persoane care au în prezent un credit în franci elvețieni se vor confrunta cu dificultăți în achitarea ratelor lunare, iar numărul de credite neperformante va crește.

Creditele în lei, o alegere (mai) sigură?

În acest moment, toate schimbările din mediul financiar-bancar par să indice acest lucru. Pe lângă creșterea fără precedent a francului elvețian, asistăm la o evoluție ascendentă a cursului pentru Euro și dolar. Dacă ținem cont de toate aceste aspecte, creditele în moneda națională par a fi o soluție mai sigură.

În prezent, există o serie de bănci care oferă credite de nevoi personale în lei cu dobândă fixă pe o perioadă determinată, care au drept principal avantaj caracterul previzibil. Optând pentru un astfel de credit, clienții vor ști încă de la început care este suma pe care trebuie să o restituie lunar băncii.

Pe de altă parte, costurile pentru un astfel de împrumut sunt mai ridicate, din cauza dobânzii mai mari și a comisionului de rambursare care nu se aplică în cazul creditelor cu dobândă variabilă. Un alt dezavantaj major îl reprezintă faptul că nu există posibilitatea de a profita de o eventuală îmbunătățire a cursului valutar sau de scăderea indicilor de referință (cum se întâmplă în cazul unei dobânzi variabile).

Împrumuturile sunt de multe ori un pariu, din care poți ieși câștigător doar dacă ai făcut alegerea cunoscând toate informațiile relevante. Să alegi între un credit cu dobândă fixă și unul cu dobândă variabilă, în lei, euro sau dolari, poate fi o provocare dificilă în cazul în care nu ai cunoștințele necesare. Iar într-un mediu care stă sub semnul instabilității și al nesiguranței, cel mai înțelept este să apelezi la o echipă de specialiști în credite bancare. Aceștia îți pot veni în ajutor atât dacă intenționezi să accesezi un credit și nu știi care este cel mai potrivit pentru tine, cât și dacă te numeri printre cei care au optat pentru un credit în franci elvețieni și cauți soluții pentru a diminua pierderile financiare. 

– II –

Pentru a emite o cerere de împrumut sau pentru a afla mai multe informații despre creditele bancare, vă rugăm, să accesați categoria CONTACT, să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021. 230. 43. 43.

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sună Acum!