Alina 56 de comentarii

Credite pentru persoanele cu handicap cu dobânzi achitate din bugetul de stat!

Ești o persoană cu handicap grav sau accentuat și vrei să contractezi un credit pentru adaptarea locuinței sau pentru achiziționarea primei mașini? Ai luat o decizie foarte bună! În sfârșit te poți bucura de o libertate de mișcare așa cum nu ai mai avut niciodată. Împrumutul bancar pe care vrei să îl obții este modalitatea prin care îți poți lărgi orizonturile. Un simplu autovehicul, adaptat nevoilor tale, este mijlocul de transport de care aveai nevoie pentru a te simți liber, pentru a-ți depăși condiția de persoană cu dizabilități.

Guvernul României te susține. Conform Legii 207/2009, toate persoanele cu handicap grav sau accentuat care contractează un credit imobiliarcredit ipotecar sau un credit de nevoi personale pentru a-și achiziționa primul autovehicul special adaptat pentru transportul persoanelor dependente de scaunul cu rotile sau pentru adaptarea locuinței conform nevoilor indviduale de acces, dobânda este suportată din bugetul de stat, mai exact din bugetul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap.

Iată care sunt condițiile pentru ca dobânda creditului tău să fie achitată din bugetul de stat:

 • Creditul poate fi contractat fie de persoana cu handicap grav sau accentuat în cauză, fie de îngrijitorul de drept al persoanei cu dizabilități.
 • Creditul poate fi contractat doar de la o instituție bancară, CEC Bank fiind una din instituțiile la care puteți apela. Nu sunt suportate din bugetul de stat dobânzile împrumuturilor obținute de la IFN-uri (instituții non-bancare).
 • Suma maximă admisă pentru adaptarea locuinței este de 10.000 de euro, iar returnarea creditului să nu depășească 10 ani.
 • Suma maximă admisă pentru achiziționarea și adaptarea mașinii conform nevoilor tale este de 20.000 de euro, iar returnarea creditului să nu depășească 15 ani.
 • Creditul NU trebuie să depășească valoarea investiției adaptării locuinței sau pe cea a achiziționării autovehiculului.

Iată care sunt pașii pentru a obține un credit cu dobânda suportată din bugetul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap:

 • Apelează la serviciile unei instituții bancare pentru a-ți analiza situația (CEC Bank).
 • Mergi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul tău și solicită o adeverință pentru plata dobânzii din bugetul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap.

Această adeverință reprezintă acordul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap privind achitarea dobânzii în locul persoanei cu handicap în cauză.

Pentru obținerea adeverinței, în calitate de persoană cu handicap grav sau accentuat, vei depune următoarele documente:

 1. Cerere în vederea obținerii adeverinței;
 2. Copie după documentul de identitate;
 3. Copie după certificatul de handicap care atestă încadrarea în gradul de handicap grav sau accentuat;
 4. Declarație pe propria răspundere referitoare la faptul că îndeplinești condițiile articolului 25 din lege;
 5. Declarație pe propria răspundere referitoare la faptul că vei comunica Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap orice modificare privind încadrarea în gradul de handicap.

Însă în cazul în care ești o persoană cu handicap și ai contractat deja un credit cu dobânda suportată din bugetul de stat, dar ți s-a schimbat încadrarea în handicap, beneficiezi în continuare de plata dobânzii din bugetul ANPH (Autoritatea Națională a Persoanelor cu Handicap) până la achitarea creditului.

 • Adeverința pentru plata dobânzii din bugetul ANPH se eliberează în termen de 10 zile lucrătoare.

Este foarte important ca persoana cu handicap în cauză să nu apară pe lista neagră a biroului de credite. Așadar, prioritate au persoanele cu dizabilități care nu înregistrează datorii restante la alte instituții bancare și/sau instituții non-bancare.

 • Dacă ai obținut adeverința pentru achitarea dobânzii din bugetul ANPH, atunci poți contracta împrumutul de la instituția care te poate finanța. 
 • Imediat după ce creditul ți-a fost virat în cont, în calitate de persoană cu handicap grav sau accentuat, ai obligația de a duce planul de rambursare al creditului la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul tău. 

Persoana cu dizabilități grave sau accentuate va semna un contract cu ANPH prin care se stabilesc condițiile și contul în care ANPH va vira în fiecare lună dobânda corespunzătoare creditului. În cazul în care persoana cu handicap încetează să-și mai plătească ratele creditului, ANPH va sista ireversibil și irevocabil ajutorul financiar oferit pentru achitarea dobânzii.

Dacă ai contractat un credit pe care vrei să-l folosești pentru achiziționarea primului autoturism, pe lângă planul de rambursare al creditului, trebuie să duci la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și copii după toate actele mașinii – contractul de vânzare-cumpărare al autoturismului, certificatul de înmatriculare, chitanțele care atestă plata taxelor, asigurările încheiate și așa mai departe.

Problema este, însă, una singură: o persoană cu handicap găsește foarte greu o mașină gata adaptată conform nevoilor sale pentru a o cumpăra. De cele mai multe ori persoana cu handicap este nevoită să achiziționeze un automobil obișnuit, pentru ca mai apoi să realizeze modificările necesare.

Iată o informație prețioasă: Poți adapta orice autovehicul la sediul Motivation din localitatea Buda, județul Ilfov. Motivation SRL este autorizată din 2007 de Registrul Auto Român pentru a realiza adaptări auto pentru șoferii cu handicap.

Prețurile adaptării autovehiculelor, în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii, sunt:

 • Capacitate mai mică de 1600 cmc – 1100 RON;
 • Capacitate între 1601 și 2000 cmc – 1250 RON;
 • Capacitate între 2001 și 2300 cmc – 1400 RON;
 • Capacitate între 2301 și 3000 cmc – 1600 RON;
 • Capacitate mai mare de 3000 cmc – 2000 RON;

Aceste tarife pe care tocmai le-am dezvăluit se adresează doar persoanelor cu handicap care furnizează pentru Motivation SRL următoarele documente:

 • Carte de identitate copie și original;
 • Cartea de identitate a mașinii;
 • Talon emis de autoritățile române;
 • Cartea de identitate originală a autovehiculului și fișa de înmatriculare din țara de origine – cele două briefuri în cazul mașinilor înmatriculate în altă țară.
 • Ori factura sau contractul de vânzare-cumpărare, în cazul în care mașina nu a fost înmatriculată încă pe numele beneficiarului.
 • Copie după certificatul de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat. Această copie este necesară pentru a obține scutirile fiscale acordate conducătorilor auto cu handicap locomotor.

În calitate de șofer cu handicap beneficiezi de următoarele scutiri fiscale:

 • Plata de timbrului de mediu (fosta taxă de primă înmatriculare);
 • Plata impozitului autovehiculului;
 • Plata taxei de drumuri (rovignetă).

În cazul în care tu, ca persoană cu handicap, ai achiziționat un autovehicul neadaptat nevoilor tale, înregistrarea mașinii se va face DUPĂ ce mașina a fost adaptată.

Așadar, dacă ai obținut un credit cu dobânda subvenționată de ANPH, va trebui să duci planul de rambursare al creditului și toate documentele mașinii abia DUPĂ ce ai adaptat mașina și ai obținut certificatul de înmatriculare al mașinii. După ce ai demarat aceste proceduri, poți semna acordul prin care ANPH își asumă obligația de a plăti dobânda creditului în locul tău!

Să recapitulăm cei mai importanți pași:

 1. Obținerea creditul;
 2. Achiziționarea autovehiculul;
 3. Adaptarea mașinii;
 4. Înmatricularea automobilului;
 5. Predarea tuturor copiilor documentelor la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului;
 6. Semnarea acordului cu ANPH pentru achitarea dobânzii creditului.

Atenție!!! ANPH suportă doar plata aferentă dobânzii creditului, toate celelalte taxe și comisioane vor fi suportate de către debitorul în cauză.

*Acesta este un articol informativ!

— 56 Comments —

 1. M-ar interesa un imprumut de 10000 ron ptr nevoi personale.Sunt pensionată pe caz de boală, am gradul 1 grav cu însoțitor. Mă puteți ajuta, vă rog?

 2. Anul trecut, respectiv 2015, fără să știu de aceasta lege referitoare la împrumuturile pentru care dobanda este suportata din Bugetul de Stat, am luat un credit cu dobândă de la o instituție bancară pentru renovarea locuinței în care îmi ploua de ani de zile. Vreau să vă întreb ce pot sa mai fac pentru a beneficia de facilitatea de a nu mai plati dobândă? Țin să vă spun că sunt în gradul grav accentuat. Va Mulțumesc. Nr. meu de tel. este 0726911969.

  • Buna ziua, din ceea ce stim noi, aceste demersuri se fac inainte de a contracta creditul, nu dupa. Insa va sfatuim sa mergeti la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul dumneavoastra si sa le amintiti de existenta acestei legi, poate se mai poate face ceva. Intrebati daca va pot ajuta, daca sunt dipusi sa va plateasca doanda macar de acum incolo.
   Trebuie sa tineti minte ca valoarea creditului nu trebuie sa fie mai mare decat valoarea investitiei pe care ati facut-o pentru a va adapta locuinta si de asemenea v-ar fi de folos nise chitante si facturi care sa dovedeasca faptul ca imprumutul contractat a fost folosit pentru adaptarea locuintei si nu pentru altceva.
   Repet, mergeti la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si cereti-le ajutorul.

 3. buna ziua,

  Sunt o persoana cu handicap accentuat, gradul 2, dar am si un venit de salarial. Am salariul minim pe economie la data actuala 13.08.2016, plus indemnizatia de handicap care se acorda indiferent de venituri. As dori sa contractez un credit pentru adaptarea locuintei. Va rog sa ma ajutati cu informatiile necesare.
  va multumesc!

  • Buna ziua,
   in articol am scris absolut toate informatiile necesare pentru a contracta un astfel de credit si am amintit toti pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a obtine imprumutul. Pentru a va analiza mai bine situatia si pentru a vedea ce putem face pentru dumneavoastra, va rugam sa ne contactati pe adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 021 2304343.
   Multumim.

  • Dobanda este suportata din Bugetul de Stat doar pentru imprumuturile care vizeaza achizitionarea unui autoturism sau pentru adaptarea locuintei conform nevoilor persoanei cu handicap. Daca creditul are alte destinatii, va trebui sa platiti dvs dobanda. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la adresa [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021 2304343.

  • Buna ziua
   Numele meu este Moldovanyi Sándor sí sant încadrat în grad de handicap accentuat am citit despre:
   Împrumutul pt.persoane cu handicap accentuat respectiv cu gradul1,
   Doresc să îmi spuneți :
   De ce mi se spune mie la mai multe instituții bancare din orașul meu Oradea că; Nu au auzit de asemenea credit cu dobândă suportată de Stat. ???! Aștept răspuns.
   Mulțumesc anticipat.
   (Aș accesa creditul pt.cumpararea uneui autoturism nou .in prezent am o mașină de 15 ani ,o predau la programul rabla și cumpăr una noua in cazul in care mi se aprobă creditul ).

   • Bună ziua,

    Anumite instituții bancare nu au auzit de acest tip de credit deoarece CEC Bank oferă acest gen de credit.
    Vă sugerăm să mergeți întâi la CEC Bank pentru a verifica dacă sunteți eligibil pentru un astfel de credit și apoi să vă adresați DGASPC din orașul dvs. pentru subvenționarea dobânzii creditului.
    Mult succes!

 4. Buna ziua, am pensia de handicap de 340 lei plus indemnizatia de insotitor de 976 lei. As dori un credit de nevoi personale. Precizez ca nu am avut niciodata credit. La ce banca as putea apela? Va multumesc.

 5. Buna ziua, sunt o persoana cu handicap grad 1 cu insotitor, beneficiez de o indemnizatie handicap de 340 lei. As dori si eu un credit de nevoi personale de 10 000 lei, ce banca imi poate acorda acest credit? Si ce conditii trebuie sa indeplinesc? Va multumesc.

 6. Sunt insotitorul unei persoane cu handicap grav, este soția mea și aș dori un credit de nevoi personale pentru adaptarea locuinței. As avea nevoie de ajutorul vostru pentru a putea face fata situației. Nu știu unde sa mă adresez, suntem la distanta de orașul Arad, greu deplasabil si avem nevoie de ajutor, îndrumare și informații detaliate. Aș putea fi contactat la nr. de telefon 0771592870. Va mulțumesc anticipat.

 7. Sotia mea este însoțitoarea băiatului nostru cu handicap grav si am dori sa luam un credit pentru achizitionarea unui autoturism. As putea fi contactat la telefon? 0724.149.941, vă mulțumesc.

 8. Buna ziua, o persoana cu handicap care e in baza de date poate obtine un imprumut? Mentionez ca in prezent creditul pentru care sunt in baza de date este achitat. Multumesc.

 9. Buna ziua, soțul meu are pensie de handicap grav gradul 1, iar eu sunt însoțitoarea lui și aș dori un credit pt nevoi personale. La ce banca as putea apela? Suntem din județul Mureș. Va mulțumesc!

 10. Bună ziua! Sunt asistenta personala unei persoane cu handicap grav permanent. As dori un credit pentru amenajarea locuinței. M-am adresat la doua instituții bancare, printre care si Cec Bank și m-au refuzat amândouă, ce are trebui sa fac? Va mulțumesc.

 11. buna ziua va deranjez cu o nelamurire fiul meu in varsta de 32 de ani handicap grav eu fiind sistent personal as dorii sa aobtin un credit pentru amenajarea locuintei si pentru a baga gazul se poate obtine acest credit ? (pe ce perioada? si mentionez ca locuinta este a parintilor mei care nu mai sunt in viata)

 12. Bună ziua,
  Mă interesează să contractez un astfel de împrumut bancar, după cum am citit la dvs. pe site. Menționez că îndeplinesc condițiile cerute de lege.
  Mă puteți ajuta în vreun fel, cu informații?
  Vă mulțumesc!

  • Bună ziua,

   Credite pentru persoanele cu handicap, cu dobânda suportată din Bugetul de Stat, sunt acordate de CEC Bank. În acest moment nu suntem în parteneriat cu CEC Bank, de aceea vă sugerăm să mergeți personal la CEC Bank-ul din orașul dvs. pentru a afla dacă sunteți eligibil pentru un astfel de credit.
   Mult succes!

   • Ce altfel de credit aș putea contracta, vă rog? Cu ce allte instituții aveți parteneriat? Există vreo ofertă avantajoasă?
    Mulțumesc anticipat!

    • Bună ziua,

     Pentru identificarea unei soluții de finanțare, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 021 230 43 43, apel cu tarif normal, sau să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected].
     Mulțumim.

 13. Bună ziua mă numesc huneadi Sofia și am întrebare.sora mea este persoana cu handicap grav are pensie de 500lei.si eu sunt angajată ca asistent personal la ea.as putea să fac un împrumut financiar?

  • Bună ziua,

   Pentru identificarea unei soluții de finanțare, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 021 230 43 43, apel cu tarif normal, sau să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected].
   Mulțumim.

 14. Bună ziua.As dori si eu un împrumut pentru locuinta.Tin sa mentionez ca sunt in stare grava de handicap. Ce ar trebui să fac?Va multumesc.

  • Bună dimineața,

   În primul rând mergeți la DGASPC din Orașul dumneavoastră pentru a afla procedura și pentru a vă elibera o adeverință în acest sens, cu care vă veți prezenta ulterior la bancă pentru obținerea creditului.
   Tot de la DGASPC o să vă spună și care sunt băncile care finanțează astfel de proiecte.
   Mult succes!

  • Bună ziua,

   În primul rând mergeți la DGASPC din Orașul dumneavoastră pentru a afla procedura și pentru a vă elibera o adeverință în acest sens, cu care vă veți prezenta ulterior la bancă pentru obținerea creditului.
   Tot de la DGASPC o să vă spună și care sunt băncile care finanțează astfel de proiecte.
   Mult succes!

 15. Buna ziua , sunt din Bucuresti , m-ar interesa si pe mine un credit in valoare de 25.000 de lei pt achizitionarea unui autovehicul sunt pensionat pe caz de boala cu revizuire la 2 ani , Deci am certificat de handicap Accentuat Permanent si pensia pe caz de boala , se poate obtine , deoarece bancile nu prea acorda imprumuturi din cauza ca pensia pe caz de boala nu este permanenta

  • Bună ziua,

   În primul rând mergeți la DGASPC din Orașul dumneavoastră pentru a afla procedura și pentru a vă elibera o adeverință în acest sens, cu care vă veți prezenta ulterior la bancă pentru obținerea creditului.
   Tot de la DGASPC o să vă spună și care sunt băncile care finanțează astfel de proiecte.
   Mult succes!

 16. buna ziua!
  mama are grad de handicap grav cu insotitor si primeste atat pensia de vaarta cat si pe cea de handicap dar si indemnizatie. Are 79 de ani si desi este nedeplasabila starea de sanatate este buna. Problema este cu deplasarea, nicun taxi nu accepta comanda dincauza faptului ca este in scaun si implicit pampers.
  Mama nu detine permis dar am nevoie de masina. Legea spune ca toate pers cu handicap pot beneficia dar….
  credeti ca la anii ei mai poate contacta un credit de 10000 euro pt o masina?
  multumesc

  • Bună ziua,

   Dacă veniturile vă permit, puteți obține un credit cu dobânda subvenționată de stat atât pentru achiziționarea unei mașini noi, cât și pentru achiziționarea unei mașini second hand.

 17. Am si eu o intrebare .Sunt persoana cu handicap grav cu asistent personal si am beneficiat de un imprumut cu dobanda subventionata in anul 2008 dar banca care mi-a dat imprumutul mi-a dat mai putin dupa venit adica vreo 4000 euro si nu am puptut achizitiona o masina noua ci la mana a doua care era din 2001 si acum are 20 de ani ,as dori sa pot lua alta daca este posibil .Intrebarea este daca mai pot beneficia inca de un imprumut cu dobanda subventionata .Macar pentru diferenta pana la 10000 euro . Va multumesc .

  • Bună ziua, din păcate o singură dată în viață puteți beneficia de un credit cu dobânda subvenționată de Statul Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *