AVBS Soft

Credit imobiliar / ipotecar în 2023 SAU chirie pentru toată viața?

3483 10 min

Credit imobiliar / ipotecar SAU chirie pentru toată viața? Aceasta este o dilemă cu care se confruntă mii de tineri din țara noastră. Puțini dintre noi ne permitem să ne cumpărăm locuințele cu banii jos și mult mai puțini suntem atât de norocoși încât să ne primim casele drept moștenire din partea rudelor noastre mai vârstnice.

Astfel, cei mai mulți tineri din ziua de astăzi aleg chiria ca primă opțiune și, ulterior, când își dobândesc stabilitatea financiară și conștientizează că într-o casă închiriată nu se simt ca ACASĂ, aleg să contracteze un credit imobiliar / ipotecar pentru achiziționarea primei locuințe.

Cu toate acestea, oare 2023 este anul oportun pentru contractarea unui credit imobiliar / ipotecar pentru achiționarea unei locuințe SAU chiria este o opțiune mai bună?

Într-adevăr, din 2022 și până în prezent ne confruntăm cu o inflație în România care a depășit 15%, scumpiri pe toate planurile, creșterea indicilor bancari ROBOR și IRCC, creșterea dobânzii de politică monetară și, implicit, creșterea dobânzilor la aproape toate tipurile de credite. Cu toate acestea, aceste creșteri au determinat și creșteri salariale și au forțat o ușoară scădere a prețurilor imobilelor.

Conform acestui articol publicat de DIGI 24, în 2023 prețul chiriilor a crescut cu 20% față de anul precedent! Așadar, încă mai crezi că e o idee bună să rămâi într-o casă care nu îți aparține și pentru care, de-a lungul timpului, vei plăti din ce în ce mai mult?!

2023 este un an oportun pentru contractarea unui credit imobiliar / ipotecar!

Iată de ce:

  1. Dobânzile mărite ale creditelor ieftinesc prețurile locuințelor!

Prețurile imobilelor sunt stabilite pe principiul cerere și ofertă. Când cererea este mare și prețurile sunt mari. Când cererea este scăzută, prețurile imobilelor de asemenea scad. Totodată, acum când creditarea este ceva mai scumpă decât era în anii trecuți se resimte și o ușoară scădere a prețurilor imobilelor.

Așadar, când creditarea va fi din nou ieftină, oamenii vor cumpăra mai scump.

  1. Orice debitor plătește atât rate mari, cât și rate mici de-a lungul rambursării unui credit imobiliar / ipotecar!

”Dacă ne uităm în istoria crediterii, de-a lungul a 30 de ani cât durează rambursarea unui credit ipotecar vor exista întotdeauna perioade cu dobânzi majorate, urmate de perioade cu dobânzi diminuate. Dobânda variabilă întotdeauna fluctuează, întâi crește, apoi scade, iar acest ciclu este repetitiv” ne declară Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Broker de Credite.

În concluzie, oricând vei accesa un credit de achiziție imobil vei avea luni de zile cu rate mai mari și luni cu rate mai scăzute. Așadar, poți lua mâine cel mai ieftin credit cu dobânda variabilă, însă peste câțiva ani dobânda va fi mărită, apoi din nou mișcorată.

  1. La pensie meriți să nu mai plătești pentru locuința ta!

Cu cât accesezi mai devreme un credit imobiliar / ipotecar pentru achiziționarea unui imobil, cu atât vei scăpa mai devreme de povara plății pentru locuință.

Creditele ipotecare trebuie accesate la tinerețe, în deplină capacitate de muncă și stabilitate financiară astfel încât, atunci când vei ajunge la pensie, să NU mai ai grija plății pentru locuință (nici rată bancară și nici chirie).

  1. Odată cu înaintarea în vârstă riști să nu mai poți contracta un credit!

Cel mai bun moment pentru a accesa un credit imobiliar / ipotecar este cât mai devreme în viață deoarece cu cât aștepți mai mult și înaintezi în vârstă, cu atât riști să nu te mai încadrezi în condițiile standard de eligibilitate ale băncilor.

Vârsta înaintată scurtează perioada de creditare și, astfel, conduce la o rată lunară la credit mai mare, iar o rată lunară mare impune venituri lunare mai mari. Rata lunară nu poate depăși 40% – 55% din venitul tău lunar.

  1. Dacă îți permiți să contractezi un credit imobiliar / ipotecar cu dobânda mai mare, rambursarea va fi floare la ureche pe toată perioada de creditare!

Dacă îți permiți să contractezi un credit ipotecar când dobânzile sunt mai mari, în mod cert presiunea achitării creditului este resimțită mai ușor în timp când dobânzile vor scădea.

Totodată, dacă îți permiți să iei un credit imobiliar / ipotecar acum, când dobânzile sunt peste media normală, înseamnă că ai un venit lunar capabil să susțină rata actuală ceva mai mare. Când dobânzile vor scădea, nici n-o să mai simți rambursarea creditului, ba chiar vei putea să plătești câteva rate anticipat.

Iar dacă dobânzile vor crește din nou, tu nu vei fi surprins, nu vei trăi un șoc financiar, ci vei avea puterea economică de a-ți duce mai departe creditul, fără să ai probleme financiare și fără să ajungi în imposibilitate de plată.

credit imobiliar ipotecar

 

  1. Chiria o plătești toată viața, rata la bancă o plătești de regulă pentru 15-30 de ani!

În mod cert dacă nu îți achiziționezi locuința în tinerețe vei fi nevoit să plătești chirie pentru toată viața ta, perpetuând acest obicei și urmașilor tăi.

Pe când dacă contractezi un credit imobiliar pentru o locuință decentă, care să fie în acord cu puterea ta financiară, scopul tău va fi să îl achiți cât mai repede.

Specialiștii în educație financiară sunt de părere că prețul unui imobil trebuie să fie de cel mult 3 ori mai mare decât venitul anual al familiei tale (familia care contribuie la achitarea creditului). Așadar, dacă împreună câștigați 120.000 lei pe an, atunci vă puteți permite o locuință de aproximativ 360.000 lei.

În concluzie, îți vei putea achita creditul în 30 de ani SAU vei putea rambursa anticipat creditul în 10, 15 sau 20 de ani. Alegerea îți aparține, însă ulterior vei scăpa complet de grija locuinței și vei avea un imobil pe care îl vei putea lăsa moștenire urmașilor tăi. În plus, valoarea imobilului tău va crește în timp.

  1. Dobânda creditului este mai ieftină decât chiria!

De cele mai multe ori oamenii compară rata lunară a creditului cu valoarea chiriei, iar acest lucru este greșit. Orice rată este formată din principal (parte din creditul luat) + dobândă credit.

În concluzie, chiria trebuie comparată cu dobânda aferentă ratei, nu cu rata în sine. Principalul dintr-o rată reprezintă exact banii care i-ai împrumututat, NU profitul băncii respective.

Așadar, dacă chiria este 500 euro, iar dobânda creditului pentru achiziționarea unui imobil similar este de 300 euro, atunci în mod cert creditul este mai ieftin și mai avantajos decât opțiunea chiriei.

  1. Poți oricând să refinanțezi pe un alt tip de dobândă!

Există un mit care spune că atunci când stai în chirie și nu îți mai permiți chiria te poți muta într-un imobil cu o chirie mai ieftină, pe când creditul nu ți-l poți schimba. Iar acest lucru este fals.

Așa este, te poți muta de la o chirie mai scumpă la una mai ieftină, însă să nu uităm de neplăcerea de a te muta cu lucrurile dintr-o parte într-alta, de faptul că imobilul mai ieftin s-ar putea să nu îți mai satisfacă întru totul nevoile, dar și de perioada contractelor de închiriere care te pot menține blocat în locuința cu chirie mai scumpă pentru o perioadă suplimentară de timp față de momentul la care ți-ai făcut tu planurile de mutare.

Când vorbim de un credit imobiliar / ipotecar pe o perioadă de aproximativ 30 de ani, dacă dobânda crește atât de mult încăt să nu ți-o mai permiți, află că poți refinanța pe un alt tip de dobândă, una mai ieftină și mai avantajoasă.

Istoria creditării demonstrează că atunci când 10 bănci măresc dobânzile, există cel puțin 2-3 care doresc să acorde un volum mai mare de credite și, prin urmare, scad dobânzile sub nivelul celor stabilite de celelate instituții financiare.

Poți refinanța orice tip de credit, în orice moment. Important este să îndeplinești condițiile de eligibilitate al băncilor. De exemplu, în acest moment avem în portofoliu oferte de refinanțare în credite ipotecare cu taxe notariale și taxe de evaluare imobile achitate de băncă, fără comision de analiză dosar și fără comision anual de administrare. Oferte valabile până la sfârșitul lunii martie 2023!

  1. Teama că banca îți poate lua casă dacă nu mai plătești!

Într-adevăr dacă nu îți mai achiți creditul, banca are tot dreptul să îți ia locuința, însă aceste cazuri sunt EXTREM DE IZOLATE.

Niciodată, indiferent de situație, nu trebuie să ajungi în imposibilitate de plată. Când rata la un credit imobiliar a devenit insuportabilă, poți merge la bancă pentru o nouă înțelegere, poți apela la sistarea plății ratelor pentru câteva luni, poți refinanța într-un credit cu o dobândă mai ieftină sau dacă deții o vilă cu 5 camere poți închiria casa respectivă, iar tu te poți muta la părinți sau într-un apartament cu 2 camere cu chirie. Pentru orice problemă există cel puțin o soluție care poate fi aplicată, important este să acționezi prompt și în perfectă cunoștință de cauză.

  1. România este țara cu cei mai mulți proprietari din Uniunea Europeană:

Conform acestui articol, România este țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din Uniunea Europeană. 96% din români sunt proprietarii imobilelor în care locuiesc, pe când în alte țări lucrurile nu stau chiar așa. În privința imobilelor în care locuiesc, în Slovacia 92% sunt proprietari, în Ungaria și Croația 91% sunt proprietari, în Danemarca 59% sunt proprietari, în Austria 55% sunt proprietari, iar în Germania aproximativ 50% sunt proprietari. Această știre nu este falsă, ci atestă faptul că 96% din români dețin DOAR imobilele în care locuiesc, pe când aliații noștri din UE pot deține în proprietate mult mai multe imobile. Acest fapt denotă că țările menționate mai sus investesc puternic în imobiliare. Așadar, imobiliarele rămân o afacere profitabilă.

Realist vorbind, orice imobil este deținut de un proprietar, iar un proprietar poate avea chiar mai multe proprietăți. Statisticile de mai sus relevă faptul că în țara noastră 96% din români dețin doar imobilele în care locuiesc, iar 4% dețin mai multe proprietăți sau acestea pot fi denținute de cetățeni străini.

Așadar, dacă tu nu cumperi, va cumpăra altă persoană în locul tău căci orice imobil este deținut de cel puțin un proprietar.

Totodată, aceste statistici demonstrează că piramida lui Maslow este reală, iar adăpostul / locuința este prima și cea mai importantă nevoie a omului. Chiar și în natură dacă privim vom putea constata că orice pasăre / animal își face un cuib propriu. Pentru om locuința proprie este imperios necesară, iar imobilul închiriat nu va putea niciodată să îndeplinească atributele unui CĂMIN!

Pentru mai multe detalii ne poți contacta la numărul de telefon 021 230 43 43 (apel cu tarif normal, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00) sau pe e-mail la adresa [email protected].

    Ce suma ai nevoie pentru credit:*

    Moneda credit*

    Pe ce perioada vrei sa iei creditul?*


    Sunt de acord cu prelucrarea datelor personale pentru identificarea și obținerea unei soluţii de finanţare! *

    Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

     

    Lasă un comentariu

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

    Sună Acum!