AVBS Soft

Credit de casă nouă? Reguli de aur în obţinerea unui credit ipotecar avantajos

2910 3 min

Investiţiile pentru achiziţionarea unei case sunt, probabil, cele mai mari cheltuieli pe care le vei face de-a lungul vieţii, iar alegerile în ceea ce priveşte creditul vor influenţa pe termen lung costul final al locuinţei, aşa că îţi recomandăm să fii pregătit şi foarte bine informat înainte să aplici pentru un credit ipotecar şi să alegi cea mai bună ofertă, potrivită profilului tău. Creditul ipotecar este guvernat de o lege specială (Legea creditului ipotecar 190/1999) şi poate fi acordat doar pentru achiziţionarea de imobile (terenuri, locuinţe), pentru construirea unei case ori pentru amenajarea/renovarea, extinderea sau consolidarea unei locuinţe pe care clientul o deţine în proprietate.

Suma minimă ce poate fi obţinută este de 5000-10000 euro (în funcţie de bancă), iar cea maximă este corelată cu veniturile clientului. Unele bănci au limite la 300000 – 400000 euro, însă altele nu impun restricţii în acest sens, atâta vreme ce clientul se încadrează la o sumă mai ridicată.

Cum ai putea accesa în acest context cel mai potrivit credit ipotecar? Îţi prezentăm în continuare câteva sfaturi utile care te pot ajuta:

1.   Îmbunătăţeşte-ţi scoring-ul

În obţinerea unui credit, punctajul obţinut de solicitant la scoring este determinant, iar în majoritatea situaţiilor, un punctaj mai mare este echivalent cu creşterea sumei care poate fi accesată. Calculat pe baza anumitor criterii socio-demografice, cum ar fi starea civilă, statutul, domiciliul, ultima formă de studii absolvită, vechimea în câmpul muncii, istoricul la Biroul de Credite, tipul de venit, scoring-ul poate fi îmbunătăţit, prin urmare află din timp ce poţi face în vederea creşterii punctajului final obţinut. De exemplu, în cazul în care persoana intersată de obţinerea creditului se căsătoreşte, îşi finalizează studiile sau face dovada unei stabilităţi crescute la locul de muncă, şansele ca aceasta să obţină un scoring mai bun cresc.

 2. Rămâi la curent cu tendinţele pieţei financiar-bancare

În momentul de faţă, în România, există câteva bănci care încurajează accesarea creditelor ipotecare, prin practicarea unor dobânzi foarte avantajoase. În acest sens, unele dintre acestea propun dobânzi similare sau chiar mai mici decât cele aplicate în cazul creditelelor „Prima Casă”.

 3.  Este mai avantajos un credit în lei sau în euro?

Vremea creditelor în euro a trecut. În ultimul timp, s-a înregistrat o scădere a dobânzilor la creditele în moneda naţională, care au ajuns la acelaşi nivel cu creditele în euro, pe fondul diverselor acţiuni întreprinse de BNR – diminuarea avansului solicitat şi scăderea ROBOR-ului (indice de referinţă pentru lei). În aceste condiţii, creditele în lei devin mai avantajoase, dacă ţinem cont şi de riscul valutar, care rămâne încă o necunoscută.

 4. Alege parteneri de încredere

Majoritatea băncilor au în portofoliu oferte de credite ipotecare diverse, însă creditele şi condiţiile de acordare pot diferi de la o instituţie la alta, astfel încât devine dificil pentru cei aflaţi în căutarea unei case să se informeze corect şi complet. În acest context, un profesionist specializat în domeniul creditelor ipotecare te poate ajuta şi îţi poate uşura travaliul de informare menţionat la punctele anterioare. Brokerii de credite bancare au acces la un număr mare de oferte, de la cele mai importante instituţii şi îşi pot folosi cunoştinţele pentru a te ajuta să obţii un împrumut compatibil cu profilul, obiectivele şi nevoile tale, la o rată favorabilă. Un broker nu aprobă împrumutul, ci se ocupă cu găsirea celei mai potrivite bănci, serviciile sale fiind gratuite pentru client. Mai mult, pentru anumite categorii de clienţi, consultanţii pot negocia dobânda şi comisioanele percepute de bancă.

– II –

Pentru a emite o cerere de împrumut sau pentru a afla mai multe informații despre creditele bancare, vă rugăm, să accesați categoria CONTACT, să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021. 230. 43. 43.

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sună Acum!