AVBS Soft

Cinci taxe şi comisioane bancare pe care ar trebui să le cunoşti

1852 3 min
()

Taxele percepute de bănci pentru diverse servicii rămân (încă) un mister pentru mulţi dintre noi şi nu mică este mirarea atunci când pe chitanţă regăsim un tarif suplimentar, despre care nu am fost informaţi. În timp ce comisionul perceput pentru folosirea altor bancomate decât cele aferente băncii emitente ne este tuturor familiar, există câteva taxe mai puţin cunoscute, dar la fel de frustrante.

1.Taxa pentru înlocuirea cardului

Chiar dacă emiterea unui card este, de regulă, gratuită, altfel stau lucrurile în cazul în care ţi-ai pierdut, de pildă, portofelul şi, odată cu el, cardul de credit. Unele bănci percep un anumit comision pentru înlocuirea cardului, care variază între 5 RON şi 25 RON pentru cardurile in lei si ajunge pana la 7 EURO pentru cardurile in valută. Există însă şi bănci care practică o taxa de emitere a cardului de credit, taxe de înlocuire a cardului în regim de urgenţă sau de emitere a unui card suplimentar, prin urmare este bine să fii pregătit pentru surprize şi, fireşte, să cunoşti oferta băncilor înainte să te decizi pentru una dintre ele.

2. Transferul de bani online

Atunci când timpul nu-ţi permite să ajungi la bancă, transferul online poate fi o opţiune viabilă, dar comisionul perceput nu va fi la fel de atractiv. De exemplu, pentru un transfer naţional interbancar, vei plăti un comision care porneşte de la 1 RON, dar care creşte direct proporţional cu suma trimisă, iar pentru un transfer în valută, suma medie este de 15 EURO.

3. Taxa pentru instrumente de debit refuzate la plată

Pentru fiecare cec respins, băncile percep o taxă, care porneşte de la 2 RON intrabancar si 6 RON interbancar şi depăşeşte suma de 10 RON în cazul anumitor instituţii.

4. Tranzacţiile internaţionale

Atunci când călătoreşti în străinătate, sunt şanse destul de mari să plăteşti un comision atunci când retragi bani de la bancomat. În acest caz, pentru utilizarea ATM-urilor, pregăteşte-te să plăteşti 1% pentru sume in Ron si 1.75% pentru sume în EURO, pe lângă o sumă fixă care începe de la 2.5 RON. De aceea, îţi recomandăm ca, în cazul în care călătoreşti frecvent, să te informezi cu privire la posibile parteneriate între băncile din ţară şi instituţiile internaţionale sau să optezi pentru un card de credit fără taxe aferente tranzacţiilor internaţionale.

5. Închiderea conturilor

Dacă doreşti să închizi un cont, nu toate băncile îţi oferă acest serviciu gratuit. Suma medie pe care o vei plăti dacă vrei să renunţi la colaborarea cu o anumită bancă porneşte de la 10 RON. De reţinut este faptul că în cazul anumitor insituţii, vei scoate până la 50 RON din buzunar pentru a închide conturile inactive, la cererea băncii. Totodată, persoanele juridice nu beneficiază de gratuitatea acestui serviciu, iar comisioanele depăşesc de regulă suma de 10 RON.

Problema transparenţei comisioanelor este un alt aspect demn de luat în considerare; unele bănci modifică în timp taxele percepute, iar clienţii nu sunt informaţii cu privire la acest aspect. Altfel spus, înainte de a porni la drum alături de un partener bancar, valoarea taxelor şi comisioanelor ar trebui să fie un criteriu demn de luat în considerare în alegerea acestuia. Iar dacă nu ai timp să te informezi corect, poţi oricând să apelezi la experienţa unui broker de credite bancare, care va face acest lucru în locul tău!

– II –

Pentru a emite o cerere de împrumut sau pentru a afla mai multe informații despre creditele bancare, vă rugăm, să accesați categoria CONTACT, să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021. 230. 43. 43.

Cât de utilă ți-a fost această pagină?

Click pe o stea să votezi!

Rating mediu / 5. Număr de voturi:

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat această pagină utilă

Ajută-ți un prieten drag trimițându-i linkul

Ne pare rău că nu ți-a fost de folos!

Ajută-ne să ne îmbunătățim

Ce putem face să fim mai buni?

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Am apărut și în: