AVBS Soft

Ce tip de credit ipotecar ţi se potriveşte?

1747 3 min

Atunci când vine vorba de un împrumut mare de bani printr-un credit ipotecar, ar fi bine să decizi cu prudenţă, fiindcă o alegere greşită te poate afecta pe termen lung. Fie că doreşti să-ţi cumperi o casă nouă sau un teren, fie că vrei să renovezi  locuinţa deja existentă, asigură-te că te-ai informat corect cu privire la toate opţiunile, strategiile şi consecinţele alegerilor tale.

Înainte de toate, poţi porni la drum calculând creditul ipotecar în funcţie de buget şi de obiectivele tale financiare, apelând la un calculator de credite sau la servicii bancare specializate. În continuare, va trebui să alegi între una din următoarele opţiuni:

Creditul ipotecar contractat pe o perioadă de până la 35 de ani, cu dobândă fixă sau variabilă

Majoritatea băncilor îţi pun la dispoziţie posibilitatea de a opta pentru un credit pe o perioadă de până la 30-35 de ani, cu dobândă fixă sau variabilă, în Euro sau în moneda naţională. Alegerea între unul din aceste tipuri de produse financiare se va face mai ales în funcţie de veniturile actuale, de stabilitatea financiară de care dispuneţi tu şi co-plătitorii (dacă este cazul) şi de gradul de siguranţă de care vrei să te bucuri în urma contractării creditului. De pildă, un credit cu dobândă fixă îţi va oferi o stabilitate lunară mare, însă nu vei putea să beneficiezi de o eventuală îmbunătăţire a condiţiilor de pe piaţă. Dobânda variabilă, pe de altă parte, se calculează de regulă în funcţie de indicele ROBOR sau EURIBOR din ultimele 3 sau 6 luni şi este o opţiune fiabilă atunci când veniturile lunare nu reprezintă o problemă. Fiind vorba de un angajament pe termen lung, va trebui să iei în considerare toate aceste aspecte, dacă nu vrei ca bucuria cumpărării sau construirii unei noi locuinţe să stea sub semnul regretului și al incertitudinii.

Împrumuturi cu dobândă ajustabilă

Aceste tipuri de credite ipotecare au devenit tot mai populare în ultimii ani. Băncile pun la dispoziţia clienţilor numeroase produse financiare cu o dobândă fixă în primii ani, de regulă 3, 5 sau 7, după care se face trecerea la dobânda variabilă, până la rambursarea integrală a creditului. Şi în acest caz, dobânda variabilă se va calcula, în funcţie de regulamentul băncii respective, ţinând cont de indicele ROBOR sau EURIBOR din ultimele 3 sau 6 luni. Acest tip de credit prezintă un avantaj evident, şi anume siguranţa oferită în primii ani după contractarea creditului. De asemenea, în funcţie de evoluţia pieţei financiare, odată cu trecerea la dobânda varibilă, ai putea beneficia chiar şi de o dobândă mai mică decât cea pe care te-ai obişnuit să o plăteşti. Să nu uităm însă şi de reversul medaliei – în cazul unei evoluţii nefavorabile, va trebui să achiţi o rată lunară mai mare.

Creditul ipotecar contractat pe o perioadă de 15 ani

Cu un împrumut pe o perioadă mai scurtă, vei plăti rate lunare mai mari, dar vei reduce la jumătate perioada de rambursare a creditului. Când este recomandat un astfel de împrumut? În primul rând, dacă dispui de o stabilitate financiară crescută şi nu anticipezi schimbări majore pe plan financiar, iar în al doilea rând, dacă veniturile tale lunare îţi permit o astfel de investiţie îndrăzneaţă.

Înțelegând toate ofertele şi posibilităţile, vei avea mai mult control asupra finanţelor tale şi vei putea să îţi planifici bugetul mult mai uşor, în funcţie de necesităţi. Iar dacă alegerea pare în continuare dificilă, poţi apela oricând la sfatul unor profesionişti!

– II –

Pentru a emite o cerere de împrumut sau pentru a afla mai multe informații despre creditele bancare, vă rugăm, să accesați categoria CONTACT, să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021. 230. 43. 43.

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sună Acum!