AVBS Soft

Ce se întâmplă cu piața imobiliară când creditele ipotecare se ieftinesc?

3090 4 min

Uraaa! Se ieftinesc creditele ipotecare, nu-i așa?! Băncile se întrec în oferte pe dobânzi fixe, scot pe piață credit după credit, care mai de care mai ieftin și mai avantajos, oamenii aplică pentru credite ipotecare în număr din ce în ce mai mare, agențiile bancare se aglomerează, iar cererea de cumpărare de pe piața imobiliară crește.

Astfel, când creditele ipotecare se ieftinesc, principala consecință este aceea că oamenii își cumpără din nou locuințe. Scot de pe pauză planurile de viitor și dau start obiectivului lor de a avea un imobil pe care să-l transforme în ACASĂ. Și o fac în număr din ce în ce mai mare căci, nu-i așa, ce om n-ar profita de cel mai ieftin credit ipotecar cu dobânda fixă pe 3 sau 5 ani?! Absolut orice viitor debitor dorește și merită să obțină cel mai ieftin credit ipotecar al momentul.

Dar haideți să intrăm mai în profunzimea lucrurilor și, astfel, să analizăm concret și obiectiv ceea ce se întâmplă în piața imobiliară atunci când creditele ipotecare se ieftinesc.

Atunci când creditele ipotecare devin mai ieftine, această ieftinire impactează piața imobiliară în mai multe moduri:

  1. Creșterea cererii pe piața imobiliară:

Ratele dobânzilor mai scăzute fac creditele ipotecare mai accesibile și mai atractive pentru viitorii cumpărători de imobile. Acest lucru conduce în mod cert la creșterea cererii pentru locuințe, deoarece mai mulți oameni sunt încurajați să achiziționeze o proprietate.

Majoritatea imobilelor din România sunt achiziționate prin credite ipotecare, așadar atunci când băncile anunță ieftinirea creditelor ipotecare, barierele pică, iar oamenii încep căutările și demersurile de cumpărare a locuințelor.

  1. Creșterea prețurilor în piața imobiliară:

O cerere crescută pentru locuințe poate conduce, de asemenea, la creșterea prețurilor imobilelor. Când mai mulți cumpărători concurează pentru aceleași proprietăți, vânzătorii pot cere prețuri mai mari. Concurența este valabilă atât pentru imobilele noi, cât și pentru imobilele vechi.

Cererea mare pe piața imobiliară poate să ducă la o creștere a valorii proprietăților și la o apreciere a pieței imobiliare.

Și trebuie să mai avem în vedere un aspect. Pe perioada inflației dezvoltatorii au construit scump și au vândut ieftin pentru a nu rămâne cu imobilele în portofoliu. Acum că situația s-a calmat, dezvoltatorii pot crește prețurile în concordanță cu cererea și puterea de cumpărare.

  1. Stimularea construcțiilor și dezvoltărilor imobiliare:

Când creditele devin mai ieftine, dezvoltatorii și constructorii pot fi mai dispuși să inițieze proiecte de construcții noi sau să își extindă proiectele existente. Astfel, dacă în timpul inflației au construit cu frâna de mână trasă, acum pot construi din nou la nivel optim, pe măsura obiectivelor lor.

Noile construcții sunt de bun augur, căci crește oferta de locuințe pe piață, iar cumpărătorii au o paletă de opțiuni mai diversificată.

  1. Refinanțarea creditelor existente:

Ratele dobânzilor mai scăzute pot determina proprietarii de locuințe să refinanțeze creditele lor existente pentru a beneficia de rate mai mici. Aceasta poate elibera resurse financiare suplimentare pentru acești proprietari, ceea ce poate stimula consumul și activitatea economică.

În acest moment avem clienți care au apelat la noi pentru intermedierea de credite ipotecare deoarece doresc să treacă la locuințe mai spațioase și mai frumoase decât cele achiziționate cu ani în urmă. Pandemia și toată perioada de după ne-au învățat că necesitatea unui spațiu personal, dedicat 100% nouă, și confortul de acasă sunt esențiale pentru o viață liniștită și bună. În perioada următoare vom asista la o puternică revenire a pieței bancare și, implicit, a celei imobiliare” ne spune Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Broker de Credite.

A avea propria ta locuință NU este un lux. Este o nevoie primară, perfect normală și decentă, pe care orice om vrea să și-o rezolve, iar de acest fapt este bine cunoscut și de către băncile din România. Unul din motivele pentru care dobânzile fixe ale creditelor ipotecare au scăzut atât de mult este exact acesta, de a menține un flux de creditare sănătos și responsabil și de a susține în continuare planurile românilor de a se muta în propriile lor locuințe.

Este important de menționat că impactul exact al scăderii ratelor dobânzilor în piața imobiliară poate varia în funcție de contextul economic general, de politica monetară și de alte factori specifici regiunii în care se desfășoară.

Dacă îți dorești și tu să te muți la casa ta, este recomandat să discuți cu un broker de credite pentru a obține o perspectivă clară și detaliată asupra posibilităților tale de creditare. Ba chiar mai mult decât atât, brokerul de credite te poate ajuta să iei exact creditul ipotecar adaptat contextului tău financiar și nevoilor tale specifice, cel mai avantajos și mai ieftin din câte există.

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sună Acum!