AVBS Soft

Ce se întâmplă când ești proprietarul unui imobil obținut prin credit ipotecar, ulterior te căsătorești și apoi divorțezi?

2837 4 min

Achiziționarea unei case prin intermediul unui credit ipotecar este un pas important în viața financiară a unei persoane. Decizia de a obține un credit ipotecar poate fi una complicată ce implică analiza mai multor aspecte, precum capacitatea de rambursare, dobânda, perioada de creditare și alte clauze ale contractului. La fel de important este să se evalueze riscurile asociate cu schimbarea situației personale în timpul derulării creditului, de exemplu căsătoria. Atunci când o persoană necăsătorită decide să obțină un credit ipotecar și apoi se căsătorește, acest lucru poate avea consecințe financiare și juridice importante asupra situației sale. În acest articol, vom explora modul în care căsătoria poate afecta creditul ipotecar al unei persoane care a obținut împrumutul înainte de căsătorie.

Conform legislației aflate în vigoare, dacă persoana necăsătorită a achiziționat imobilul prin credit ipotecar și ulterior s-a căsătorit, se consideră că în timpul căsătoriei ratele pentru acest imobil se plătesc din veniturile familiei, nu doar ale persoanei care a obținut inițial creditul și dreptul de proprietate asupra imobilului. Intrucât o căsătorie presupune un parteneriat între două persoane care împart veniturile și bunurile dobândite în comun, este logic că plata ratelor pentru un imobil achiziționat, pe durata căsătoriei să fie asumată de ambii soți, nu doar de cel care figurează în acte. Deși doar numele unei singure persoane apare în contractul de credit, implicarea financiară a ambilor soți în plata datoriei către bancă este o forma de susținere reciprocă în cadrul căsătoriei. Din punct de vedere al legislației și al principiilor de drept privat privind familia si proprietatea, soțul care nu este parte in contractul de vanzare si respectiv contractul de credit ipotecar, nu devine proprietar asupra imobilului cumpărat, dar va avea un drept de creanță față de soțul titular pentru suma reprezentând jumatăte din ratele achitate în timpul căsătoriei.

Cuplul decide sa se desparta si trebuie sa imparta bunurile dupa divort

Drept urmare, dacă după o anumită perioadă de timp, cuplul decide să divorțeze, dreptul de creanță asupra imobilului obținut prin credit ipotecar se transferă parțial și către cealaltă persoană care anterior nu făcea parte din contractul de vânzare-cumpărare.

Extrem de multe persoane din cauza faptului că nu cunosc legislația, atunci când ajung să divorțeze află care sunt implicațiile căsătoriei în ceea ce privește creditul ipotecar obținut înainte de mariaj. Fiecare acțiune pe care o facem trebuie să fie bine gândită și analizată din mai multe puncte de vedere și care sunt consecințele posibile. Înainte de a lua o decizie este indicat să vorbim cu persoane abilitate care să ne poată oferi un alt unghi asupra situației respective. Uneori gândind singuri ne putem face o părere greșită, însă o opinie avizată ne poate deschide ochii asupra unor lucruri la care inițial nu ne-am gândit. Cu cât suntem mai bine informați cu atât vom lua decizii mai responsabile și sănătoase atât pentru noi cât și pentru ceilalti oameni din jurul nostru.

Această situație nu se întamplă atunci când soții decid să se căsătoreasca sub regimul separației de bunuri. Acest regim matrimonial se bazează pe separarea strictă a bunurilor fiecarui soț, fără nicio comunitate.

În acest sens, încurajăm consultarea unui specialist în domeniul financiar-bancar sau un notar ori un avocat pentru că varianta de separație de bunuri ar putea uneori să salveze o căsnicie.

În concluzie, căsătoria poate schimba semnificativ situația financiară și juridică a unei persoane care a obținut un credit ipotecar înainte de căsătorie. Este important ca fiecare parte să colaboreze într-un mod onest și responsabil. Printr-un dialog deschis și o bună comunicare, partenerii pot găsi soluții acceptabile pentru ambele părți ce vizează bunăstarea comună pe termen lung fiind esențial ca soții să fie conștienti de implicațiile financiare și legale și să ia măsuri adecvate pentru a-și proteja interesele și bunurile.

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sună Acum!