Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, lira sterlină a scăzut văzând cu ochii, care sunt consecințele Brexit-ului asupra Europei, dar mai ales, ce consecințe are Brexit asupra României? Brexit va afecta economia României? Brexit va influența creditele românilor? Bineînțeles că întrebările sunt multe, temerile sunt și mai numeroase, însă din punct de vedere economic, România nu va fi afectată de ieșirea Regatului Unit din UE.
Adevărata panică se află în rândul britanicilor care, aparent, au votat pentru Brexit neștiind, de fapt, ce consecințe ar putea avea referendumul asupra cetățenilor din Regatul Unit. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieșirea din UE, iar restul de 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar. Conform declarațiilor făcute de redactorii web de la Playtech.ro, imediat după ce urnele de vot s-au încheiat, BREXIT a fost principalul cuvânt cheie folosit în căutările Google din UK. Printre cele mai tastate sintagme sunt: „ce se întâmplă dacă părăsim UE”, „ce se întâmplă cu străinii dacă ieșim din UE”, „ce se întâmplă dacă rămânem în UE”. Google demonstrează că britanicii nu știu de ce și pentru ce au votat.
Această frică la nivel național a pornit de la faptul că lira sterlină s-a depreciat destul de mult în raport cu monedele principale ale lumii, euro și dolarul, dar și pentru că premierul David Cameron a demisionat, părând că lasă regatul într-un impas politic și economic. Ulterior David Cameron a declarat că o să mai rămână premier încă 3 luni, până când în Marea Britanie va fi ales un nou premier, dar și că UK este la adăpost atât din punct de vedere economic, cât și politic și că pe termen scurt nu există urmări majore.
Vineri, 24 iunie 2016, lira sterlină a scăzut cu peste 7,5% în raport cu dolarul și cu 6% față de euro. Leul, însă, se mișcă doar în raport cu dolarul, așadar din punct de vedere economic, Brexit nu va influența creditele românilor!
Președintele Klaus Iohannis este de părere că Brexit reprezintă pentru România o oportunitate, iar că impactul asupra economiei este unul foarte mic. Tot el a declarat că după trecerea acestei crize, România și Uniunea Europeană vor deveni mai puternice din toate punctele de vedere deoarece UE se bazează pe idei și ideologii foarte bune. După ce Europa a fost destrămată din cauza celor două războaie mondiale, misiunea UE este aceea de a reuni țările europene, iar România este de părere că UE trebuie să continue și trebuie să o facă mai bine decât niciodată. Pe de altă parte și Mugur Isărescu susține spusele președintelui țării afirmând că impactul Brexit asupra economiei României este unul mic, că nu există absolut niciun motiv de îngrijorare și că leul nu va fi pus în dificultate.
După Brexit, românii ar putea plăti rate mai mari pentru creditele în lei?
Deși în mass-media zilele trecute au circulat tot felul de articole care spuneau că indicele ROBOR a crescut cu mai multe procente, fapt care va conduce la majorarea temporară a creditelor în lei, adevărul este că Brexit nu va impune modificări majore în ceea ce privește creditarea din România. Ministrul de finanțe Anca Dragu asigură debitorii români că nu se vor scumpi creditele din cauza Brexitului și că impactul pe termen scurt sau mediu asupra economiei este unul extrem de scăzut.
România are rezerve valutare și rezerve de finanțare, așadar nu există niciun pericol în acest sens. Creditele nu se vor scumpi. Ratele pentru creditele Prima Casă nu se vor dubla. Finanțările pentru Prima Casă nu se vor opri.
Surse info: wall-street.ro, mediafax.ro, antena3.ro, playtech.ro
– II –
Pentru a emite o cerere de împrumut sau pentru a afla mai multe informații despre creditele bancare, vă rugăm, să accesați categoria CONTACT, să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021. 230. 43. 43.
Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.