AVBS Soft

Actualizare IRCC octombrie 2022: Ratele se măresc, refinanțează GRATUIT în credit cu dobândă FIXĂ!

677 4 min

Actualizare IRCC octombrie 2022. Cât de mult se vor mări ratele creditelor cu dobânzi variabile în următoarea perioadă și ce soluții putem aplica pentru a diminua ratele lunare la creditele existente? Răspundem la această întrebare în cuprinsul prezentului articol.

Astăzi, IRCC are valoarea de 2.65% și va rămâne la această marjă până la sfârșitul lunii septembrie 2022, urmând două creșteri substanțiale de la 1 octombrie 2022 și 1 ianuarie 2023.

Valorile IRCC au evoluat astfel:

Istoric IRCC

După cum se poate constata mai sus, într-un an de zile, în perioada 1 octombrie 2021 – 1 octombrie 2022, IRCC și-a majorat valoarea cu 276%. Acest lucru înseamnă că debitorii cu credite cu dobânzi variabile legate de IRCC plătesc rate din ce în ce mai mari.

Creșterile IRCC impactează creditele EXISTENTE cu dobânzi variabile raportate la IRCC, pe care debitorii le-au contractat deja. Totodată, se vor majora și ratele creditelor Prima Casă pentru care s-a făcut trecerea de la ROBOR la IRCC.

Creșterile IRCC NU impactează creditele cu dobânzi FIXE.

Actualizare IRCC. Cât de mult se vor mări ratele creditelor?

De la 1 ianuarie 2023, odată cu noua actualizare IRCC, conform calculelor realizate de compania noastră, ratele creditelor cu dobânzi variabile legate de IRCC vor fi mai mari chiar și cu 70% față de cât erau la 1 octombrie 2021. Procentul concret de majorare diferă de la un credit la altul, factori importanți în stabilirea acestuia fiind vechimea și soldul creditului.

Ce măsuri pot adopta debitorii pentru a micșora ratele creditelor impactate de această actualizare IRCC?

Așa cum menționam și în mai 2022, în articolul Refinanțare Prima Casă în Credit Ipotecar MAI IEFTIN și cu DOBÂNDĂ FIXĂ, soluția pentru diminuarea ratelor NU este reprezentată de suspendarea plății ratelor, ci de REFINANȚAREA ÎN CREDITE CU DOBÂNZI FIXE.

La momentul reluării plăților, suspendarea achitării ratelor conduce la o majorare considerabilă a ratelor lunare. Așadar, amânarea ratelor nu este deloc o soluție, cu atât mai puțin una potrivită.

Până când dobânzile variabile vor intra pe o pantă descendentă, cea mai bună soluție, cea sigură pe termen mediu și lung, cea care conduce la cele mai mari scăderi ale ratelor lunare, este reprezentată de refinanțarea creditelor cu dobânzi variabile în credite cu dobânzi fixe.

Prin refinanțare pe dobândă fixă, pe toată perioada de dobândă fixă, ratele NU sunt impactate  de creșterile IRCC sau ROBOR. Așadar, ratele NU se pot mări pe perioada de dobândă fixă. Există soluții de refinanțare cu dobânzi fixe pe 3, 5, 8, 10 și chiar 30 de ani. Folosește acest simulator de credit ipotecar pentru a afla valoarea ratei lunare pentru cele mai ieftine credite ipotecare ale momentului.

Pot fi refinanțate în credite cu dobânzi fixe următoarele tipuri de credite:

  • Creditele cu dobânzi variabile raportate la ROBOR, mai exact creditele Prima Casă și creditele ipotecare contractate înainte de mai 2019;
  • Creditele cu dobânzi variabile raportate la IRCC, mai exact creditele ipotecare.

Cât costă refinanțarea unui credit ipotecar cu dobânda variabilă SAU Prima Casă în credit ipotecar cu dobândă FIXĂ?

La momentul scrierii acestui articol, în portofoliul AVBS Credit se află o ofertă de refinanțare specială care NU presupune NICIUN COST din partea clientului.

Creditul ipotecar din portofoliul nostru are următoarele specificații:

  • 6.9% este dobânda fixă pe 5 ani, iar din anul 6 al creditului dobânda devine variabilă și este formată din marja băncii de 2.1% + IRCC 3M;
  • Asigurare de viață înclusă;
  • Cost analiză dosar: ZERO lei;
  • Cost de administrare lunară: ZERO lei;
  • Cost evaluare imobil: ZERO lei;
  • Costuri notariale: ZERO lei.

Așadar, la acest moment, refinanțarea creditului existent în credit ipotecar cu dobândă fixă NU prespune niciun cost din partea debitorului.

Ba chiar în cazul refinanțării creditului Prima Casă în credit ipotecar cu dobândă fixă, debitorul își recuperează banii din depozitul colateral constituit obligatoriu la momentul semnării contractului de credit Prima Casă. De regulă, depozitul colateral este de câteva mii de lei, bani pe care  debitorul îi primește înapoi de la bancă după refinanțare.

În concluzie, în viitoarele 6 luni IRCC va crește considerabil, iar ritmul de scădere nu poate fi încă previzionat, așadar cea mai bună soluție rămâne refinanțarea în credit cu dobândă fixă.

De asemenea, dobânzile fixe sunt opțiuni avantajoase și pentru creditele noi care urmează a fi contractate de debitorii care doresc să-și achiziționeze locuințe prin credite bancare.

Noua actualizare IRCC poate fi contracarată prin cea mai bună soluție bancară existentă în prezent: refinanțarea în dobândă fixă!

Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta pe adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 021 230 43 43!

Lasă un comentariu