AVBS Soft

Actualizare IRCC ianuarie 2024: Ratele NU scad, trecem pe dobândă FIXĂ!

5998 5 min

Actualizare IRCC ianuarie 2024: Ratele mari stagnează la aceleași valori majore. Ce soluții putem aplica pentru a diminua ratele lunare la creditele existente? Ce tip de credit ipotecar este mai avantajos în această perioadă? Răspundem la aceste două întrebări în cuprinsul prezentului articol.

Începând cu 1 ianuarie, IRCC are valoarea de 5.97% și va rămâne la această marjă până la sfârșitul lunii martie 2024 și, conform datelor noastre actuale, IRCC nu o să scadă considerabil nici de la 1 aprilie 2024. Așadar, cine aștepta noua actualizare IRCC pentru a obține un credit ipotecar ieftin, este nevoit să-și reconsidere decizia, fiind încurajat să se îndrepte în mod evident către dobânda fixă în detrimentul celei variabile.

Astfel, românii care au deja credite legate de IRCC vor plăti în continuare rate cu valori destul de mari dacă nu întreprind rapid măsurile potrivite de dimunuare a ratelor. La polul opus sunt românii care doresc să contracteze acum sau în viitorul apropiat credite ipotecare noi, iar aceștia sunt încurajați să se îndrepte către dobânzile fixe, dobânzile fixe fiind mult mai avantajoase și mai sigure pe termen mediu.

Valorile IRCC au evoluat astfel:

Actualizare IRCC ianuarie 2024

După cum se poate constata din imaginea de mai sus, în ultimii 2 ani de zile, IRCC și-a majorat constant valoarea, însă din aprilie 2023 IRCC s-a stabilizat în jurul valorii de 5.94% – 5.98%. Faptul că IRCC nu mai crește este un semn bun și încurajator, însă IRCC nu se grăbește să scadă, fapt care a determinat băncile din România să scoată pe piață oferte de credite ipotecare cu dobânzi fixe chiar MAI MICI decât însăși valoarea actuală a IRCC. 

Stagnarea IRCC impactează creditele EXISTENTE cu dobânzi variabile raportate la IRCC, pe care debitorii le au deja în derulare, prin simplul fapt că mențin ratele la valori ridicate în continuare. Iar în această categorie intră creditele ipotecare cu dobânzi variabile, creditele Noua Casă, dar și creditele Prima Casă trecute de pe ROBOR pe IRCC. 

Din păcate, nici noua actualizare IRCC de la 1 aprilie 2024 NU va veni cu o diminuare semnificativă a valorii IRCC. Așadar, cel puțin până la jumătatea anului 2024, creditul ipotecar cu dobânda fixă pe 3 sau 5 ani rămâne în continuare cea mai bună soluție finanțare nouă sau de refinanțare. 

Având în vedere noua actualizare IRCC de la 1 ianuarie 2024,

ce măsuri pot adopta debitorii pentru a-și diminua ratele la creditele existente contractate pe dobânzi variabile?

Așa cum menționam și în mai 2022, în articolul Refinanțare Prima Casă în Credit Ipotecar MAI IEFTIN și cu DOBÂNDĂ FIXĂ, soluția pentru a ne proteja de creșterile sau de stagnările la valori ridicate ale IRCC / ROBOR, NU este reprezentată de suspendarea plății ratelor; soluția constă în refinanțarea creditelor existente în credite ipotecare pe dobânzi fixe. 

Astfel, dacă rata creditului tău existent a devenit greu de achitat, NU aștepta să înregistrezi întârzieri la plata ratelor și NU amâna achitarea ratelor. Refinanțează în credit ipotecar cu dobândă fixă pe 3 sau 5 ani, mult mai mică decât dobânda variabilă actuală pe care o ai. Astfel, pentru o perioadă de 3 sau 5 ani, o să ai de achitat aceeași rată lunară, dar cu o valoare mult mai mică decât cea pe care o achiți în prezent.

  • Dobânda FIXĂ a unui credit ipotecar pornește în prezent de la 5.75% + asigurare de viață (pe 3 ani);
  • Dobânda VARIABILĂ a unui credit ipotecare este în prezent de la 8.07%;

Așadar, la momentul actualizării acestui articol, dobânda fixă este mai mică decât dobânda variabilă cu aproape 29% și rămâne cea mai bună alegere atât pentru refinanțarea unui credit existent, cât și pentru contractarea unui credit ipotecar nou.

La momentul reluării plăților, suspendarea achitării ratelor conduce la o majorare considerabilă a ratelor lunare. Așadar, amânarea ratelor nu este deloc o variantă de ușurare a poverii ratelor greu de achitat.

Prin refinanțare pe dobândă fixă, pe toată perioada de dobândă fixă, ratele NU sunt impactate de creșterile IRCC sau ROBOR. Așadar, ratele NU se pot mări pe perioada de dobândă fixă. Există soluții de refinanțare cu dobânzi fixe pe 3, 5, 8, 10 și chiar 30 de ani. Folosește acest simulator de credit ipotecar pentru a afla valoarea ratei lunare pentru cele mai ieftine credite ipotecare ale momentului.

Pot fi refinanțate în credite cu dobânzi fixe următoarele tipuri de credite:

  • Creditele cu dobânzi variabile raportate la ROBOR, mai exact creditele Prima Casă și creditele ipotecare contractate ÎNAINTE de luna mai 2019;
  • Creditele cu dobânzi variabile raportate la IRCC, mai exact creditele ipotecare și creditele Noua Casă contractate începând cu luna mai a anului 2019;

Demn de menționat este faptul că, în cazul refinanțării creditului Prima Casă în credit ipotecar cu dobândă fixă, debitorul își recuperează banii din depozitul colateral constituit obligatoriu la momentul semnării contractului de credit Prima Casă. De regulă, depozitul colateral este de câteva mii de lei, bani pe care debitorul îi primește înapoi de la bancă după refinanțare.

În concluzie, ritmul de scădere IRCC nu poate fi încă previzionat, așadar creditul ipotecar cu dobândă fixă rămâne în continuare cea mai bună opțiune de finanțare sau de refinanțare cel puțin până la jumătatea anului 2024.

Nu mai aștepta noua actualizare IRCC pentru a fi contractantul unui credit ipotecar ieftin, poți avea chiar acum cel mai ieftin credit ipotecar al momentului, cu o dobândă fixă chiar MAI MICĂ decât însăși valoarea IRCC. 

Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta pe adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 021 230 43 43

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sună Acum!