AVBS Soft

Actualizare IRCC ianuarie 2023: Ratele se m─âresc, refinan╚Ťeaz─â GRATUIT ├«n credit cu dob├ónd─â FIX─é!

3438 5 min

Actualizare IRCC ianuarie 2023. C├ót de mult se vor m─âri ratele creditelor cu dob├ónzi variabile ├«n urm─âtoarea perioad─â ╚Öi ce solu╚Ťii putem aplica pentru a diminua ratele lunare la creditele existente? R─âspundem la aceast─â ├«ntrebare ├«n cuprinsul prezentului articol.

Ast─âzi, IRCC are valoarea de 4.06% ╚Öi va r─âm├óne la aceast─â marj─â p├ón─â la sf├ór╚Öitul lunii decembrie 2022, urm├ónd dou─â cre╚Öteri substan╚Ťiale de la 1 ianuarie 2023 ╚Öi 1 aprilie 2023.

Valorile IRCC au evoluat astfel:

Evolutie IRCC & Impact Rate

Dup─â cum se poate constata mai sus, ├«ntr-un an de zile, ├«n perioada 1 octombrie 2021 ÔÇô 1 ianuarie 2023, IRCC ╚Öi-a majorat considerabil valoarea, ├«n mod constant. Cre╚Öterea IRCC-ului este de aproape 429% ├«n perioada 1 octombrie 2021 – 1 ianuarie 2023, iar majorarea pare s─â continue ╚Öi de la 1 aprilie 2023.┬á Acest lucru ├«nseamn─â c─â debitorii cu credite cu dob├ónzi variabile legate de IRCC pl─âtesc rate din ce ├«n ce mai mari.

Creșterile IRCC impactează creditele EXISTENTE cu dobânzi variabile raportate la IRCC, pe care debitorii le-au contractat deja. Totodată, se vor majora și ratele creditelor Prima Casă pentru care s-a făcut trecerea de la ROBOR la IRCC.

Creșterile IRCC NU impactează creditele cu dobânzi FIXE.

Actualizare IRCC. Cât de mult se vor mări ratele creditelor?

De la 1 ianuarie 2023, odat─â cu noua actualizare IRCC, conform calculelor realizate de compania noastr─â, ratele creditelor cu dob├ónzi variabile legate de IRCC vor fi mai mari chiar ╚Öi cu 60%-70% fa╚Ť─â de c├ót erau la 1 octombrie 2021. Procentul concret de majorare difer─â de la un credit la altul, factori importan╚Ťi ├«n stabilirea acestuia fiind vechimea ╚Öi soldul creditului. Un credit vechi nu este la fel de impactat precum este un credit mai recent, luat ├«n urm─â cu 3-5 ani, de exemplu.

 

Ce măsuri pot adopta debitorii pentru a se proteja de noua creștere IRCC de la 1 ianuarie 2023?

A╚Öa cum men╚Ťionam ╚Öi ├«n mai 2022, ├«n articolul Refinan╚Ťare Prima Cas─â ├«n Credit Ipotecar MAI IEFTIN ╚Öi cu DOB├éND─é FIX─é, solu╚Ťia pentru a ne proteja de cre╚Öterile IRCC / ROBOR NU este reprezentat─â de suspendarea pl─â╚Ťii ratelor, ci de REFINAN╚ÜAREA ├ÄN CREDITE CU DOB├éNZI FIXE.

La momentul relu─ârii pl─â╚Ťilor, suspendarea achit─ârii ratelor conduce la o majorare considerabil─â a ratelor lunare. A╚Öadar, am├ónarea ratelor nu este deloc o solu╚Ťie, cu at├ót mai pu╚Ťin una potrivit─â.

P├ón─â c├ónd dob├ónzile variabile vor intra pe o pant─â descendent─â, cea mai bun─â solu╚Ťie, cea sigur─â pe termen mediu ╚Öi lung, cea care conduce la cele mai mari sc─âderi ale ratelor lunare, este reprezentat─â de refinan╚Ťarea creditelor cu dob├ónzi variabile ├«n credite cu dob├ónzi fixe.

Prin refinan╚Ťare pe dob├ónd─â fix─â, pe toat─â perioada de dob├ónd─â fix─â, ratele NU sunt impactate┬á de cre╚Öterile IRCC sau ROBOR. A╚Öadar, ratele NU se pot m─âri pe perioada de dob├ónd─â fix─â. Exist─â solu╚Ťii de refinan╚Ťare cu dob├ónzi fixe pe 3, 5, 8, 10 ╚Öi chiar 30 de ani. Folose╚Öte acest simulator de credit ipotecar pentru a afla valoarea ratei lunare pentru cele mai ieftine credite ipotecare ale momentului.

Pot fi refinan╚Ťate ├«n credite cu dob├ónzi fixe urm─âtoarele tipuri de credite:

  • Creditele cu dob├ónzi variabile raportate la ROBOR, mai exact creditele Prima Cas─â ╚Öi creditele ipotecare contractate ├«nainte de mai 2019;
  • Creditele cu dob├ónzi variabile raportate la IRCC, mai exact creditele ipotecare.

C├ót cost─â refinan╚Ťarea unui credit ipotecar cu dob├ónda variabil─â SAU Prima Cas─â ├«n credit ipotecar cu dob├ónd─â FIX─é?

P├ón─â la finalul anului 2022 ├«n portofoliul AVBS Credit se afl─â oferte de refinan╚Ťare speciale care NU presupun NICIUN COST din partea clientului.┬áCreditul ipotecar din portofoliul nostru are urm─âtoarele specifica╚Ťii:

  • 6.9% este dob├ónda fix─â pe 3 ani, iar din anul 4 al creditului dob├ónda devine variabil─â ╚Öi este format─â din marja b─âncii de 2.25% + IRCC 3M;
SAU 
 
  • 7.2% este dob├ónda fix─â pe 5 ani, iar din anul 6 al creditului dob├ónda devine variabil─â ╚Öi este format─â din marja b─âncii de 2.25% + IRCC 3M;

Ambele oferte de refinan╚Ťare nu prespun niciun cost pentru client deoarece:

  • Asigurarea de via╚Ť─â este ├«nclus─â deoarece este oferit─â GRATUIT de c─âtre banc─â;
  • Cost analiz─â dosar: ZERO lei;
  • Cost de administrare lunar─â: ZERO lei;
  • Cost evaluare imobil: ZERO lei, deoarece banca o achit─â pentru client;
  • Costuri notariale: ZERO lei, deoarece banca le achit─â pentru client;

A╚Öadar, la acest moment, refinan╚Ťarea creditului existent ├«n credit ipotecar cu dob├ónd─â fix─â NU prespune niciun cost din partea debitorului.

Ba chiar ├«n cazul refinan╚Ť─ârii creditului Prima Cas─â ├«n credit ipotecar cu dob├ónd─â fix─â, debitorul ├«╚Öi recupereaz─â banii din depozitul colateral constituit obligatoriu la momentul semn─ârii contractului de credit Prima Cas─â. De regul─â, depozitul colateral este de c├óteva mii de lei, bani pe care debitorul ├«i prime╚Öte ├«napoi de la banc─â dup─â refinan╚Ťare.

├Än concluzie, ├«n viitoarele 6 luni IRCC va cre╚Öte considerabil, iar ritmul de sc─âdere nu poate fi ├«nc─â previzionat, a╚Öadar cea mai bun─â solu╚Ťie r─âm├óne refinan╚Ťarea ├«n credit cu dob├ónd─â fix─â.

De asemenea, dob├ónzile fixe sunt op╚Ťiuni avantajoase ╚Öi pentru creditele noi care urmeaz─â a fi contractate de debitorii care doresc s─â-╚Öi achizi╚Ťioneze locuin╚Ťe prin credite bancare.

Noua actualizare IRCC poate fi anihilat─â prin cea mai bun─â solu╚Ťie bancar─â existent─â ├«n prezent: refinan╚Ťarea ├«n dob├ónd─â fix─â!

Pentru mai multe detalii, ne pute╚Ťi contacta pe adresa de e-mail [email protected] sau la num─ârul de telefon 021 230 43 43!

Las─â un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.