AVBS Soft

Crezi că îți permiți un credit bancar?

2121 6 min
0
(0)

Într-unul din articolele trecute vă spuneam cât de sănătos este obiceiul financiar de a economisi bani lunar. În momentul în care te-ai învățat să pui bani deoparte și nu te sustragi niciodată de la acest obicei, atunci cu siguranță ai dobândit și capacitatea de a achita, la timp și conform condițiilor contractuale, un credit bancar. Așa cum v-am mai spus, creditul bancar și economisirea banilor te obligă, în esență, la același lucru: să renunți în fiecare lună la o anumită sumă de bani. Doar că în cazul unui credit financiar folosești în prezent banii din viitor, iar în cazul economiilor vei utiliza în viitor banii strânși în trecut.

Economiile îți îndeplinesc dorințele și îți satisfac plăcerile vieții.

Creditele bancare îți soluționează cele mai aprige nevoi.

Creditele bancare sunt percepute în fel și chip, însă adevărul este că împrumuturile nu sunt nici rele și nici bune. Modul în care folosești banii împrumutați poate fi bun sau rău, nicidecum creditul în sine. Creditele reprezintă o mână de ajutor, dacă nu știi cum să folosești eficient acest ajutor sau îl irosești pe lucruri fără rost, atunci vei suporta consecințele. Adică te vei trezi în situația în care nu vei putea să mai rambursezi împrumutul luat.

Uneori creditul reprezintă singura ta posibilitate de a te folosi de banii altcuiva.

Pentru acest lucru trebuie să oferi ceva în schimb – o dobândă (un fel de a spune mulțumesc).

Ceea ce noi trebuie să înțelegem este faptul că băncile și IFN-urile nu sunt instituții de caritate. Sunt afaceri. Atunci când închei un contract de creditare, de fapt faci o afacere cu o bancă. Ea te ajută să achiziționezi ACUM casa visurilor, mașina dorită, să dezvolți o afacere sau să pleci într-o călătorie superbă, te ajută să soluționezi o problemă care nu poate suferi amânare, juridică sau medicală, iar tu te obligi să plătești creditorului datoria și răsplata meritată. Chiar și în viață, pentru tot ceea ce primești, oferi ceva în schimb: timp, muncă, pasiune, implicare, idei, bani, etc.

Tu crezi că îți permiți un credit bancar?

Dincolo de nevoile tale importante sau mai puțin importante, creditele bancare ți le permiți sau nu. Pentru a-ți da seama dacă poți susține o datorie, trebuie să analizezi câteva aspecte foarte importante. Totul se îndeplinește pas cu pas.

Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a contracta un credit bancar:

  • Analizează situația financiară. Este bine să faci un credit bancar doar atunci când ai o perspectivă clară asupra situației tale financiare. Pune pe o coală de hârtie venitul lunar al familiei, suma pe care o economisești, cheltuielile lunare obligatorii, dar și pe cele neprevăzute, alocă o sumă pentru hrană, dar bifează și valoarea estimativă a cheltuielilor pentru distracții sau plăceri. Îți mai rămân bani? Dacă da, atunci poate că îți permiți un credit. Dacă nu, atunci vezi dacă poți strânge cureaua.
  • Reducerea cheltuielilor. Fă un plan de reducere a cheltuielilor și vezi dacă acest plan îți va afecta nivelul de trai într-un mod drastic sau nu. În mod normal contractarea unui credit nu ar trebui să îți influențeze prea mult calitatea vieții tale. Sigur că suntem nevoiți să facem niște sacrificii, dar asta nu înseamnă că trebuie să te „pedepsești”.
  • Costul de oportunitate. Costul de oportunitate reprezintă costul acelor lucruri la care va trebui să renunți în viitor pentru că fie nu ți le permiți sau pentru că pur și simplu ești nevoit să duci la bun sfârșit achitarea creditului deja contractat.
  • Valoarea creditului. Dacă ți-ai făcut aceste calcule estimative și crezi că ai suficienți bani pentru a achita un credit bancar, atunci să știi că valoarea ratei lunare nu ar trebui să depășească procentul de 20%-25% din valoarea venitului tău financiar. Sigur că o sumă de bani este tentantă, cu ea ai putea îndeplini mai multe lucruri, însă întinde-te exact cât îți este plapuma.
  • Fondul de economii. Este ideal ca înainte de a contracta un credit să ai un fond de economii. Pe lângă faptul că a economisi bani este un obicei financiar extrem de sănătos pentru viitorul tău economic, banii puși deoparte vor putea fi folosiți fie ca avans, fie ca fond de rezervă pentru acele situații de risc, neprevăzute, care ne-ar putea aduce în imposibilitatea achitării creditului.
  • Semnificația creditului și destinația lui. Ar fi bine să ai în vedere aceste aspecte pentru că în funcție de semnificația și destinația creditului, împrumutul devine, din punctul tău de vedere, un instrument financiar bun sau rău. Este bine ca împrumutul să fie de fapt o investiție. Să investești în ceva care în timp fie îți va aduce profit, fie îți va înapoi măcar investiția făcută. Încearcă să îți dai seama dacă bunul achiziționat se depreciază sau devine mai valoros și gândește-te bine: acel lucru pentru care contractezi creditul, își merită banii și eforturile pe care le vei face?
  • Alegerea creditorului. Trebuie să îți alegi creditorul cu atenție, dar nu înainte de a compara ofertele bancare. În acest caz este bine să apelezi la serviciile gratuite ale unui broker de credite care te va ajuta să faci o alegere avantajoasă, îți va prezenta condițiile și clauzele contractuale, îți va întocmi dosarul de creditare și îți va obține banii într-un timp cât mai scurt. Trebuie să faci din creditor un prieten pe termen scurt sau lung, nu o piatră de moară pe care să o duci în spate mult timp de acum încolo.

Creditele se aprobă sau se resping în funcție de îndeplinirea sau neîndeplinirea unor condiții. Totul se realizează progresiv. Pentru a-ți însuși calitatea de bun platnic și pentru a te obișnui cu procesul de creditare, este bine ca la început să contractezi credite cu valori mai mici, având termene de rambursare mai scurte. După ce ți-ai implementat în sistem respectarea acestor obligații, înseamnă că ești pregătit pentru pasul cel mare, acela de a contracta un credit cu o valoare mare.

Tu ce credit vrei să obții?

Care este marele tău vis?

Crezi că îți permiți un credit bancar?

– II –

Pentru a emite o cerere de împrumut sau pentru a afla mai multe informații despre creditele bancare, vă rugăm, să accesați categoria CONTACTsă ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected] sau să ne sunați la numărul de telefon 021. 230. 43. 43.

 

Cât de utilă ți-a fost această pagină?

Click pe o stea să votezi!

Rating mediu 0 / 5. Număr de voturi: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat această pagină utilă

Ajută-ți un prieten drag trimițându-i linkul

Ne pare rău că nu ți-a fost de folos!

Ajută-ne să ne îmbunătățim

Ce putem face să fim mai buni?

Dacă v-a fost de folos această informație, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, nu veți pierde următoarele articole.

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Am apărut și în:

Ai o întrebare?